BOTASHQIPTAREFORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bashkim Alibali! Kėngėtari qė mbeti elegant….!

LePuRuShJa
    LePuRuShJa
    ♫ Stafi Administrues ♫
    ♫ Stafi Administrues ♫

<b>Shteti</b> Shteti : Europė
    <b>Gjinia</b> Gjinia : Female
    <b>Antarėsimi</b> Antarėsimi : 11/09/2007
    <b>Nr i postimeve</b> Nr i postimeve : 122965
    <b>Pikėt</b> Pikėt : 260987
    <b>Votat</b> Votat : 311
    <b>Titulli Preferuar</b> Titulli Preferuar : E pėrse mos tė tė Dua?! - Kur diēka e vogėl nga Ti, sjell Ndjenja tė pafundme tek Unė!

01072011

Buzqeshje Bashkim Alibali! Kėngėtari qė mbeti elegant….!

Mesazh nga LePuRuShJa

Koha nuk ndal pėr Bashkim Alibalin. Gjithė jetės ka kėnduar skenave me pasion dhe me kaq pasion vazhdon ta konsiderojė kėngėn dhe skenėn. Kėngėtari qė bujarisht na dhuroi jo vetėm kėngėt, zėrin dhe shpirtin e tij, por edhe elegancėn, modėn dhe tendencat e fshehura tė kohės, jo nė faqe katalogjesh, por nė skena festivalesh, sot energjik dhe vital, flet pėr revistėn Shqip. Jo thjesht nostalgjitė e kohės, por edhe projektin mė tė ri muzikor: Album i ri dhe koncerte nga veriu nė jug…Pasi mbarova intervistėn me kėngėtarin Bashkim Alibali, vendosa tė ridėgjoj patjetėr edhe njė herė kėngėt e tij, e nxitur nga emocionet qė mė transmetoi takimi me tė. Njė burrė nė mesomoshė, mjaft i mbajtur dhe energjik, me eksperiencėn e artistit dhe njeriut tė mirė mbi supe, ngarkuar me energji pozitive qė kontakti me skenėn nuk ia shuajnė, por ia rindezin akoma mė shumė; me sensin e humorit spontan si ēdo shkodran tjetėr, dhe autoironinė gazmore, tipar i njerėzve tė zgjuar.

Sot, realisht shumė pak gjėra e ndajnė nga Bashkimi i dikurshėm. Dikur ai kishte vjedhur zemrat e publikut me zėrin, talentin dhe sensibilitetin artistik. Ndėrsa tani janė vetėm ca vite nė mes, ngarkuar me kujtime dhe nostalgji. Nė fakt rrėfimi tij duket si njė ditar i gjatė kujtimesh qė do kohėn e tij pėr t’u shfletuar.

Serenatat nė Rrugicėn e Murgeshave

Menjėherė jemi kthyer shumė vite pėrpara. Bashkimi djalė i ri, qė dinte tė kėndonte vetėm kėngė italiane, pasi shtėpia e tij ndodhej pranė Shtėpisė sė Murgeshave. “Ishin tė vetmet kėngė tė muzikės sė lehtė qė dija.

Banoja nė Rrugicėn e Murgeshave. Nė kėtė rrugė kam shumė kujtime, kam rininė time, kam lidhjet e mia miqėsore, nė kėtė rrugė kam filluar tė kėndoj me shokun tim tė vegjėlisė Tonin Tėrshana.

Kėndonim serenata nėn dritaret e konviktit tė shkollės pedagogjike. Ne e shihnim si argėtim, por kushedi sa herė i kam shqetėsuar komshinjtėe mi!!! Prandaj e kam vendosur, koncertin e parė qė do pėrgatis, do e nis pikėrisht nga lagjia ime.

Do mbyll “derėn” e lagjes dhe do u them: “U ktheva tė kėndoj pėr ju, sepse gjithēka e kam falė jush. Nga ju pranoj gjithēka. Mė shani e mė kritikoni sa tė doni. E pasi tė kaloj provėn me ta, nėse e kaloj!(qesh), do tė zhvilloj njė koncert recital, nga veriu nė jug”.

Drejt skenės

“Tė vjen keq qė disa njerėz, qė kanė aq merita, pothuajse nuk pėrmenden fare. Dua tė theksoj njė emėr, i cili mė zbuloi si talent dhe mė ēoi drejt kėsaj rruge tė bukur. Dhe jo vetėm mua, por edhe mjaft tė tjerė, por qė rrallė permendet.

Ėshtė Leonard Bushati, ose zotni Nardi, tė cilin e kisha edhe komshi dhe punonte si pėrgjegjės i Klubit tė Rinisė nė Shkodėr. Mė kishte dėgjuar duke kėnduar e njė ditė mė thotė se kisha zė tė bukur. “Mos e humb kėtė zė duke kėnduar rrugėve serenata, por hajde te Shtėpia e Kulturės e tė provojmė atje”! Shkova pa ndonjė qejf tė madh, isha nė mėdyshje, se deri atėherė kisha kėnduar pėr qejf.

Mė pyetėn se cilėn kėngė dija. Unė thashė se s’dija asnjė kėngė shqip. Provat i bėra duke kėnduar italisht. E pėlqyen zėrin tim. Mė aprovuan tė marr pjesė nė Festivalin e Kėngės sė qytetit tė Shkodrės. Prej aty nisi rruga ime”.

Skena

Kujtimet nė rresht njėri pas tjetrit. Fjalėt i ndėrpret vetėm pauza e pirjes sė ēajit. Bashkimi ka porositur njė ēaj kamomili, ndoshta si njė kujdes pėr zėrin, qė ēdo artist nė fakt duhet ta ketė nė instikt. Por sot kėngėtarėt nuk duket se punojnė aq seriozisht sa punohej dikur me kėngėn.

“Serioziteti nė punėn tonė, ky ėshtė dallimi kryesor mes brezave tė kėngėtarėve”, thotė ai. “Atėherė ne ishin shumė serioz dhe punonim me shumė pėrkushtim. Unė nė Teatrin Migjeni isha i rrethuar nga njė rreth artistėsh shumė tė mėdhenj, ishte fat tė punoje pranė tyre, por edhe detyrim, qė tė punoje fort e mos tė turpėroheshe. Mjeti i vetėm qė kishim ishte talenti, zėri. Ndėrsa sot shoh se mjet janė kryesisht pjesėt epshmbjellėse tė trupit.

Mbaj mend se para daljes nė skenė mua dhe shokėve tė mi na dridheshin kėmbėt. Mbaj mend njė premierė tė Estradės sė Shkodrės, ku mė pushtoi entuziazmi dhe duke kėnduar me mikrofon nė dorė shkova deri tek platea e teatrit. Kam dashur gjithmonė ta shoh publikun nė sy. Por ishte hera e parė nė atė kohė qė njė kėngėtar zbriste tek publiku, prandaj “fjala mori dhenė”, madje edhe ishte ekzagjeruar: “Bashkimi mbrėmė ka shėtitur nga llozha nė llozhė!”

Tė nesėrmen teatri ishte plot se njerėzit kishin ardhur tė shihnin se si do tė dilja prap “nga llozha nė llozhė”. Por kjo nuk ndodhi, Para shfaqjes mė tėrhoqėn vemendjen nga lart dhe u detyrova tė kėndoj vetėm nė skenė”.

Modė dhe tendencė

Ky moment nė bisedė, nė fakt nxit njė tjetėr kureshtje. Atėherė kėndohej me mikrofon stativ, ndėrsa Bashkim Alibali arrinte ta merrte nė dorė mikrofonin e tė kėndonte lirisht nė skenė. Asaj kohe tė gjithė pak a shumė mbanin njė veshje uniforme, ndėrsa Bashkim Alibali gjithmonė mundohej tė shpaloste dritaren e modės sė fundit pėr meshkujt. E pra, nga lindte e gjitha kjo?

“E kam quajtur skenėn gjithmonė vend tė shenjtė, prandaj pėrveē se me kėngėn, jam munduar tė prezantohem bukur para spektatorit. Mbaj mend qė fill mbas Festivalit tė 11-tė mė kishin kėshilluar qė mos ta marr mikrofonin nė dorė, por unė vazhdoja ta merrja.

Ata ma kishin lidhur me ngjitėse mikrofonin duke menduar se tani “mė kishin zėnė nė ēark”. Por unė kisha fshehur poshtė mėngės njė brisk tė vogėl qė ia mora rrobaqepėsit tė teatrit dhe ndėrsa pėrshėndesja publikun dhe “rregulloja” mikrofonin, me njė “krrap” preva ngjitėsen dhe e rrėmbeva mikrofonin. Sot duket asgjė, por asaj kohe duhej guxim.

Pastaj supi im i majtė ishte njė e metė e imja. Unė e ndieja ritmin dhe meqė na e kishin ndaluar tė lėviznim lirshėm mbi skenė, duhej tė ndalja veten, por njėri sup nuk mė bindej megjithė sforcon time….”

“Po ju tregoj edhe nja dy ngjarje interesante qė lidhen me veshjen. Asaj kohe dėgjoja fshehtas muzikė tė huaj dhe mė pėlqente pa masė Little Tony. Kujtoj sesi nė njė revistė mode pashė modelin e kostumit tė tij dhe mendova, pse jo?! Do tė dal nė festival me kostum tė bardhė si Little Tonny nė Sanremo.

Porosita tek njė mjeshtėr rrobaqepės shkodran kostumin e festivalit qė do tė ishte nė ngjyrė tė bardhė. Ma kishin ndaluar tė dal me kostum tė bardhė, por unė dola nė skenė ashtu. Salla reagoi dhe une thashė me vete: Ē’mė duhet mua tė rrezikoj, ē’mė duhet kostumi i bardhė??!!! Mė kapi paniku, aq sa po harroja kėngėn.

Tė them tė drejtėn megjithėse kėndova mirė, mė shumė e kisha mendjen se ēfarė mund tė mė ndodhte, sesa tek kėnga. Sa mbarova publiku shpėrtheu nė duartrokitje.

Kuptova se mė kishin pėlqyer, por akoma nuk kisha marrė njė opinion nga drejtuesit lart. Pas kėngės, rastėsisht nė korridoret e Teatrit tė Operas, takoj njė ish anėtar tė Byrosė Politike, i cili mė jep dorėn e mė bėn pyetjen e tmershme: Pėrse dole me kostum tė bardhė?!!! Ē’ėshtė ky kostum?….

Dhe mua, se nga mė erdhi njė pėrgjigje e cila nė fakt mė shpėtoi: Po, pėrderisa jeta jonė ėshtė e bukur, si njė pranverė, pėrse tė mos jetė pranverė edhe skena? Mė dha dorėn dhe iku… Njė vit mė pas, shumica dolėn me kostume tė bardhė, ndėrsa unė vesha kostum tė zi me kėmishė tė kuqe.

Sapo kisha zbritur shkallėt e 15 Katėshit, kur mė del pėrpara i njėjti drejtues i lartė dhe mė pyet: Bashkim, pėrse je veshur si kosovarėt?!!! Jo si kosovarėt, u pėrgjigja unė, por si flamuri ynė kuq e zi. Dhe kėshtu shpėtova edhe njė herė tjetėr.

Ditė tė bardha, ditė gri….

“Sa festivale kam kėnduar? Duhet tė nis e t’i numėroj, se janė shumė. Por, po ju them se kam kėnduar nė Festivalin e 10-tė dhe tė 11-tė tė kėngės. Pastaj mė hoqėn tė drejtėn tė kėndoj nė festival, e jam rikthyer nė festivalin e 17-tė i “rehabilituar”.

Qė atėherė kam kėnduar nė mėnyrė periodike deri nė vitin 1990. Pas kėtij viti kam marrė pjesė, por me ndėrprerje. “Tepėr e rėndė pėrshembull ka qenė pėr mua pėrjashtimi qė mė bėnė pas Festivalit tė 11-tė. Nė festivalin e radhės, ndėrsa i shihja nga televizori shokėt e mi tė kėndonin mua mė mbusheshin sytė me lotė.

Tjetėr moment jo i bukur, lidhet me kėngėn “Ēel si gonxhe dashuria”, kėnga fituese e festivalit tė 20-tė, tek e cila unė isha kėngėtar i parė, ndėrsa Nertila Koka dhe Gėzim Ēela, ishin dublantė. Kur kėnga u thirr si fituese e ēmimit tė parė, organizatorėt thirrėn pėr ta prezantuar kėngėn Nertilėn dhe Gėzimin, kurse mua as mė llogaritėn pėr tė gjallė, siē duket sepse vija nga Festivali i 11-tė.

Ndėrsa momente tė bukura ka pasur shumė, shumė….Por meqė po mė kėrkoni rast konkret, po ju tregoj pėr kėngėn “Nė duart e nėnės”. Kėtė kėngė e kam pėlqyer me gjithė shpirt, qė kur ma tregoi Gjergj Leka, asaj kohe djalė i ri. Po pėrgatitej Koncerti i pranverės, kur vetėm 5 ditė para koncertit, ia tregova Ferdinad Dedės, njė dirigjent, kompozitor, njeri dhe mik i jashtėzakonshėm, qė tė ndihmonte shumė dhe kėndonte tė gjithė kėngėn me kėngėtarin, nga fillimi nė fund.

Sa e dėgjoi mė tha: “Urgjent ēoje kėngėn tek Gjergji t’i bėjė orkestracionin, por ta mbajmė sekret sepse ka gati njė muaj qė janė seleksionuar kėngėt”. Kėshtu kėnga u bė, e kėndova dhe fitoi ēmimin e parė. Pse mė pėlqen kjo kėngė? Jo vetėm pse ėshtė e bukur, por se gjithmonė mė kujton prindėrit e mi, sakrificat e tyre, pa tė cilėt sot nuk do tė isha ku jam.”

Njė kėngė, dhuratė pėr ditėlindje

Ndėrsa vjen momenti tė flasim pėr familjen e tij, Bashkimi fiton njė ngarkesė emocionale plus. “Nuk ėshtė e lehtė tė jetosh me njė artist qė gjithmonė ėshtė nėpėr turne dhe shfaqje. Njė artist gjithė aktivitetin kryesor tė javės e ka tė shtunė e tė dielėn, kur njerėzit pushojnė.

Ndėrsa unė kėto ditė nuk isha kurrė nė shtėpi. Dhe tė mendosh qė gruaja, ndiqte edhe studimet e larta pėr inxhinieri ndėrtimi, u bėmė edhe me fėmijė! E them shpesh se pa ndihmėn e prindėrve tė mi, nuk do t’ia kishim dalė. Por edhe ne si familje e re, pa sakrificėn e gruas sime, nuk do ia kishim dalė tė ndėrtonim jetėn tonė e tė rrisnim dy fėmijė tė mbarė.

Nuk e kam vetėm grua, por edhe mik, shok, tė dashur, e kam gjithēka…Para disa ditėsh kishte 50 vjetorin e lindjes dhe nė darkėn e festės tė gjithė po i jepnin dhuratat, ndėrsa unė i dhurova njė kėngė, ku teksti dhe muzika ishte e imja. Nė kėngė flitej pėr jetėn tonė, pėr ne tė dy, pėr rrugėn tonė tė pėrbashkėt, vėshtirėsitė dhe lumturinė tonė…Kur e dėgjoi ajo shpėrtheu nė lot….edhe mua m’u mbushėn sytė….

Unė nuk jam poet, nuk jam as kompozitor, por atė kėngė e bėra pėr tė. Po j’u citoj pak vetėm refrenin: “Sa e shtrenjtė ke qenė pėr mua/ndofta z’dita me ta thanė/qė ta dish se sa tė dua/po ta them sonte me kangė”. Sot jam krenar pėr familjen time.

Vajza, ka mbaruar juridikun, ka fituar statusin e gazetarit, jeton jashtė shtetit dhe punon pėr media tė huaja, kurse djali, ėshtė student dhe ka pasion miksimet muzikore. Pra DJ. Arlindi, djali mė duket se ka marrė nga unė pasionin pėr muzikėn”….

Intervista shkon drejt fundit. E falenderoj me gjithė zemėr pėr kėtė mundėsi, ndėrsa nxitoj tė shkoj e tė klikoj nė internet kėngėt e tij mė tė mira. Megjithėse janė kėnduar nė njė kohė qė sot mund tė duket e shkuar, mė pėlqen t’i dėgjoj pėrsėri e pėrsėri.

Revista Shqip
    Share this post on: reddit

No Comment.

Ora ėshtė 15/11/2024, 13:10