BOTASHQIPTAREFORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bleona: “As Eliza Dushku dhe askush tjetėr mos tė abuzojnė me patriotizmin nė kurrizin tim”

LePuRuShJa
    LePuRuShJa
    ♫ Stafi Administrues ♫
    ♫ Stafi Administrues ♫

<b>Shteti</b> Shteti : Europė
    <b>Gjinia</b> Gjinia : Female
    <b>Antarėsimi</b> Antarėsimi : 11/09/2007
    <b>Nr i postimeve</b> Nr i postimeve : 122965
    <b>Pikėt</b> Pikėt : 260987
    <b>Votat</b> Votat : 311
    <b>Titulli Preferuar</b> Titulli Preferuar : E pėrse mos tė tė Dua?! - Kur diēka e vogėl nga Ti, sjell Ndjenja tė pafundme tek Unė!

29072011

Buzqeshje Bleona: “As Eliza Dushku dhe askush tjetėr mos tė abuzojnė me patriotizmin nė kurrizin tim”

Mesazh nga LePuRuShJa

Njė rrėfim i ēiltėr i kėngėtares sė mirėnjohur, Bleona Qereti. Ndonėse jeton nė Beverly Hills, Los Angeles, teksa bisedon me tė, ėshtė e lehtė tė kuptosh se ajo jeton gjatė gjithė kohės me vendin ku u lind. Nuk resht sė foluri pėr jetėn nė Shqipėri, ndalet te projekti i saj pėr njė tur botėror koncertesh. Dhe e gjitha kjo, qė tė mund tė shohė flamujt shqiptarė tė valėviten nė sallat e koncerteve, duke i dhuruar siē thotė ajo, emocionin qė i dhurohet nga shqiptarėt, ose shkurt, ėshtė motivi pėr tė cilin ajo investon kaq shumė nė karrierėn e saj. Nė intervistėn pėr “Koha Jonė”, Bleona zbulon pėr herė tė parė dhe njė kėngė me motive shqiptare qė sapo ka mbaruar e qė vjen nga ylli i muzikės botėrore, Timbaland, i cili do tė jetė producenti i kėngės sė saj surprizė qė sė shpejti pritet ta prezantojnė sė bashku, nė Shqipėri

“Nuk kam asnjė arsye pse ta mohoj origjinėn time”. Njė pėrgjigje e thjeshtė dhe bindėse, pėr tė gjithė ata qė prej disa ditėsh nuk po reshtin sė shprehuri nota patriotike tė ndezura, nė kurriz tė kėngėtares sė mirėnjohur shqiptare Bleona Qereti, duke shfrytėzuar copėza intervistash dhe prononcimesh tė saj nė media dhe publik.

Nė njė intervistė pėr gazetėn “Koha Jonė”, Bleona Qereti shfrytėzon rastin siē thotė, qė “t’u dėrgoj njė mesazh personal te gjithė fansave te mi pėr t’i dhėnė fund te gjitha keqkuptimeve apo spekulimeve me apo pa dashje qe janė bėrė me emrin tim apo me fjalėt e mia nė lidhje me intervistėn e fundit”. Bleona i referohet intervistės pėr njė televizion mode ku intervistuesi e uron pėr marrjen e shtetėsisė amerikane dhe kėngėtarja vijon bisedėn nė anglisht.

“Do tė doja t’i siguroja dhe njė herė tė gjithė ju qė unė jam shumė krenare qė jam shqiptare. Po ashtu, jam shumė krenare pėr gjakun qė rrjedh nė venat e mia dhe pėr mė tepėr, nuk kam absolutisht asnjė arsye pse ta mohoj origjinėn time”.

Nė kėtė mėnyrė, Bleona u jep fund zėrave tė pėrhapura prej ditėsh duke e ngarkuar atė me “antishqiptarizėm”.

Dhe si pėr t’i “goditur” me dhurata shqiptarėt kudo qė janė, Bleona zbulon dhe planin e saj ambicioz: Njė tur botėror koncertesh ku ajo qė do tė bjerė mė shumė nė sy dhe do tė dominojė mė fort, do tė jetė pafundėsia e flamujve shqiptarė.

Kėtė, Bleona e sheh si njė emocion tė veēantė ose siē thekson ajo, “vetė emocionin e kėsaj jete”. Ndaj nuk fsheh padurimin kur thotė se “po pres qė tė kem turin tim botėror dhe sallat e Londrės, ato nė Gjermani, Zvicėr, Itali, Greqi, etj., do tė mbushen me flamuj shqiptarė. Pėr Bleonėn, “asgjė tjetėr nuk ka mė shumė rėndėsi” sepse siē kėmbėngul ajo, “kjo ėshtė ajo qė mė jep emocion dhe mė bėn tė eci pėrpara”.

Duke dashur tė jetė sa mė e hapur me tė gjithė fansat dhe ata qė ndjekin karrierėn e saj, Bleona nuk e sheh aspak si shenjė dobėsie, kur thotė se “do tė doja t’u kėrkoja ndjesė atyre qė me tė vėrtetė janė keqkuptuar, duke u thėnė: Ju lutem kini parasysh mos ngatėrroni pasaportėn me kombėsinė”.

Dhe nė tė vėrtetė, Bleona kėtu ka tė drejtė, pasi ajo qė po lakohet shumė sė fundi, ėshtė pasaporta amerikane qė ka marrė pasi prej kohėsh jeton nė Shtetet e Bashkuara, sigurisht duke mos iu ndarė sa mė shumė mundet, vendit ku u lind.

Duke qenė e ēiltėr para fansave, Bleona pohon se ajo ėshtė duke ndjekur njė ėndėrr qė shumė artistė nė Shqipėri e kanė: “Jam duke ndjekur njė ėndėrr qė shumė artistė tė tjerė e kanė nė vendin tonė, siē ėshtė pozicionimi i artistėve shqiptarė nė radarin e muzikės botėrore dhe vendosja e Shqipėrisė nė hartė, nė njė tjetėr dimension”. Dhe Bleona siguron se “jam duke u pėrpjekur me ēdo forcė qė kam dhe nė ēdo qelizė nė trupin tim pėr tė realizuar kėtė ėndėrr”.

E duke qenė fare e hapur me ēdokėnd, Bleona ka njė kėrkesė tė thjeshtė por tė rėndėsishme pėr tė: “Ajo qė mua mė duhet tani ėshtė mbėshtetja juaj morale dhe dashuria juaj e sinqertė”.

Sepse siē ajo thekson dhe nuk harron, “duhet tė dini qė ju jeni ata qė me keni sjellė deri kėtu dhe unė e kam kėtė eksperiencė nga koncertet qė kam bėrė pėr ju”. E sigurisht kėtu nuk duhet tė harrojmė jo vetėm koncertet e shumta qė janė organizuar sistematikisht, por edhe shumė tė tjera koncerte, humanitare qė Bleona ka bėrė gjatė gjithė karrierės sė saj, jo vetėm nė Shqipėri, por edhe viset shqiptare pėrtej kufirit, sidomos nė Kosovė dhe diasporė.

Bleona pohon se ajo ėshtė e lėnduar nga fakti qė disa njerėz ndoshta me qėllim, “kanė spekuluar me fjalėt e mia, duke luajtur me pikėn mė tė dobėt tė tė gjithė ne shqiptarėve qė ėshtė patriotizmi”. Ajo qė pėr Bleonėn ėshtė serioze mbetet fakti se tė tilla pėrpjekje, mė sė paku vijnė thjesht pėr tė shitur gazetat por nė kėto kushte ata hedhin baltė mbi pėrpjekjet e saj.

Nė debatin e gjerė qė u hap pėr nacionalitetin, mediat kosovare pėrfshinė dhe Eliza Dushkun, aktoren e njohur amerikane me origjinė shqiptare. Nė tė vėrtetė, zyrtarisht Eliza Dushku nuk ka publikuar ndonjė deklaratė ku tė kritikojė intervistėn e Bleonės pėr televizionin amerikan tė modės, por kėto media tėrhoqėn njė paralele kur thanė se “pėrkundėr Bleonės qė heziton tė flasė shqip nė mediat amerikane, Eliza Dushku jep njė mėsim tė mirė duke bėrė tė kundėrtėn”. E pyetur nga “Koha Jonė” lidhur me kėtė tymnajė tjetėr, Bleona kritikon mėnyrėn si Eliza po bėn PR (marrėdhėniet me publikun), nė kurriz tė saj: “Pėrsa i takon Eliza Dushkut, ajo nė mėnyrėn mė amerikane tė mundshme qė mund tė ekzistojė nė metodat e PR po e shfrytėzon kėtė nė funksion tė publicitetit tė saj vetjak. Pėrgjigja ime ėshtė e thjeshtė: Mė vjen shumė mirė qė Eliza Dushku ashtu si tė gjithė ne, ėshtė krenare qė ėshtė shqiptare, dhe ne tė gjithė krenohemi me tė, por njė tatu nuk mund tė krahasohet me sakrificat qė tė gjithė ne shqiptarėt e Shqipėrisė kemi bėrė gjatė viteve ’90 kur zonja Dushku kalonte njė adoleshencė tė qetė nė Amerikė, pasi nuk ka krahasim me adoleshencėn qe ka kaluar brezi im. Tė gjithė ne pa pėrjashtim kemi pėrjetuar vėshtirėsi qė tė sigurojmė bukėn e gojės dhe kemi kaluar shumė net pa drita e pa ujė dhe nuk na shkonte mendja tė dilnim neper disko pasi prioritetet tona ishin shumė tė ndryshme nga adoleshentėt e tjerė nėpėr botė”. Kėtu, Bleona i kujton Elizės dhe njė fakt tė hidhur kur ish-kryeministri Ylli Bufi mė 1991 bėri deklaratėn e frikshme: “Ajo nuk ka ide se ēfarė do tė thotė tė jesh 10 vjeē dhe tė dėgjosh kryeministrin e vendit nė lajme tė thotė: “Kemi dhe 6 ditė bukė!”. Mė tej, Bleona thekson faktin se jeta e Elizės, nė tė kundėrt, “ka qenė e sigurt nga te ardhurat e familjes se saj, krahasuar me baballarėt tanė tė cilėt kanė punuar nga 40 vjet dhe nuk kanė asgjė e megjithatė ne asnjėherė nuk jemi ankuar por jemi krenarė pėr vendin dhe gjakun qė na rrjedh nė trup”. Nė kėtė pikė, Bleona vlerėson se sa i pėrket temės sensitive tė atdhetarizmit, do tė ishte e turpshme tė shfrytėzohej nė “PR vetjak tė stilit amerikan duke vėnė veten nė qendėr tė vėmendjes”. Kurse shton: “Ajo ėshtė si puna e Ganit tim, ėshtė rritur me biskota e del tani tė mė hedhė mua gjithė punėn poshtė”.

Duke mbyllur kėtė kapitull, Bleona i sugjeron Elizės se “nėse ajo do publicitet kėtė nuk duhet ta bėjė nė kurrizin tim”. Pikėrisht pėr kėtė, Bleona pohon se “i dėrgova mesazh direkt nė Twitter”. Ndėrsa duke i vėnė kapak temės sė atdhetarizmit tė shumėpėrfolur, Bleona pohon: “Unė nuk e kam mohuar dhe s’kam asnjė arsye tė mohoj origjinėn time sepse nėse do ta bėja kėtė askush nė Amerikė nuk do tė mė referohej me termin “The singer from Albania”.

Bleona kujton edhe faktin se nė thuajse tė gjitha aktivitetet e organizuara, “sa herė unė kam takuar njerėz me peshė u kam prezantuar Shqipėrinė, perlėn e Evropės me bregdetin mė tė bukur nė botė”. Ndėrsa u ka theksuar edhe faktin se “vajzat shqiptare tė gjitha si unė nuk konsumojnė cigare, alkool apo drogė”. Dhe kėtu, ajo e ka pėrshkruar karakterin shqiptar “si njė nga karakteret mė tė forta nė natyrėn njerėzore”.

Tani qė mban veē kombėsisė dhe shtetėsisė shqiptare, edhe shtetėsinė amerikane, sigurisht qė pėr Bleonėn mundėsitė pėr tė ēarė mė shumė nė tregun ndėrkombėtar tė muzikės bėhen mė tė mėdha.

Por sa mė tė mėdha janė mundėsitė aq mė e madhe ėshtė dhe lufta qė bėhet. Kėtė e pranon vetė Bleona kur thotė: “Po konkurroj si kėngėtare nė njė qytet qė ka njė konkurrencė tė jashtėzakonshme talenti dhe vetėm njė zemėr me njė pasion te ēmendur dhe njė kokė shqiptari mund tė depėrtojė nė konkurrencėn e jashtėzakonshme qė ekziston nė kėtė qytet. Duke e ditur kėtė, Bleona ka plane konkrete: “Unė kam akoma shumė punė pėr tė bėrė dhe do t’ju kėrkoja vetėm tė prisni dhe pak nė mėnyrė qė unė tė flas me vepra dhe jo me fjalė”. Apeli qė Bleona u bėn fansave tė saj, ėshtė qė tė presin derisa ajo tė pėrfundojė projektin e saj, pėr tė cilin po punon pareshtur kėto kohė.

E sigurisht, pjesė e kėtij plani ėshtė qė Bleona tė marrė vėmendjen e duhur nga mediat nacionale amerikane. Pėr Bleonėn, kjo ėshtė njė mundėsi ideale “nė mėnyrė qė unė tė mund tė shpreh kush jam, nga vij dhe ēfarė po bėj”.

Dhe si njė dhuratė fantastike pėr tė gjithė shqiptarėt, ekskluzivisht pėr “Koha Jonė”, kėngėtarja e mirėnjohur zbulon surprizėn e mrekullueshme: Njė kėngė me motive shqiptare realizuar nga i famshmi Timbaland, producenti i kėngėve tė Justin Timberlake me tė cilin kanė bėrė bujė dhe me kėngėn qė interpretojnė sė bashku: “Carry out”.

Bleona rrėfen se kėnga e realizuar prej kėngėtarit dhe producentit Timbaland, vjen me kėrkesėn dhe idenė e saj. “Kjo kėngė me motive shqiptare sapo ka pėrfunduar dhe shpresoj se sė shpejti do tė vijmė nė Shqipėri pėr njė koncert sė bashku”, – tregon Bleona.

Marrė nga “Koha Jonė”
    Share this post on: reddit

No Comment.

Ora ėshtė 15/11/2024, 10:40