Aktorja me origjinė shqiptare, Eliza Dushku e cila ka luajtur disa filma shume te njohur nė Hollivud po viziton qė prej ditės sė djeshme Tiranėn. Sot aktorja e njohur pėr frymėn e atdhedashurisė, ėshtė takuar me kryebashkiakun e Tiranės, Lulzim Basha.Aktorja shprehet se ka besim se Basha eshte kryebashkiaku i duhur per Tiranen. Kam besim se kryetar Bashkie ėshtė i ndershėm dhe do realizojė cfarė ka premtuar dhe unė do tė bėj tė pamundurėn ta ndihmoj pėr cfarė i kam premtuar, qe te promovoj Tiranen kudo. Nė njė deklaratė tė pėrbashkėt pėr mediat Basha i ka propozuar asaj tė jetė ambasadore ndėri e Tiranės, nė kuadėr tė promovimit tė Shqipėrisė nė botė. Unė jam shumė i lumtur qė Eliza ndodhet sot nė Tiranė dhe besoj se flas edhe nė emėr tė gjithė qytetarėve tė Tranės, qė e kemi pritur kėtė vizitė me shumė kėnaqėsi. Tė gjithė jemi entuziastė pėr vizitė ne saj. Pavarėsisht qė do shėrbejė pėr ta vendosur Tiranėn fillimisht nė hartėn turistike tė botės. Kam pasur nderin ti propozoj sot dhe kėnaqėsinė qė ajo pranoi, tė jetė ambasadore nderi e Tiranės nė botė e ngarkuar pėr artet, kulturėn dhe turizmin, u shpreh Basha menjėherė pas takimit me aktoren. Ndėrsa aktorja ka bėrė dhe njėherė me dije projektin e saj pėr tė promovuar nė botė turizmin shqiptar. Shqipėria ėshtė vend turistik. Kam vizituar deri tani Tiranėn dhe njerėzit kėu janė shumė tė mirė. Do filloj turin nga Korca pėr tė promovuar turizmin shqiptar me anė tė njė dokumentari, shtoi aktorja.
Eliza theksoi se nė kėto orė qėndrimi nė Tiranė ka takuar mjaft njerėz, madje ka qėnė dhe nė klube nate. Mė bėri pėrshtypje sesa njerėz tė sjellshėm dhe tė bukur ka kėtu.
Aktorja shprehet se ka besim se Basha eshte kryebashkiaku i duhur per Tiranen.
Kam besim se kryetar Bashkie ėshtė i ndershėm dhe do realizojė cfarė ka premtuar dhe unė do tė bėj tė pamundurėn ta ndihmoj pėr cfarė i kam premtuar, qe te promovoj Tiranen kudo.
Me pas ne nje takim brenda ne zyre, Basha i dhuroi aktores Kullėn e Sahatit tė Tiranės, simbolikėn e qytetit, si dhe i bėri tė ditur se do ti propozojė Kėshillit Bashkiak pėr ti dhėnė titullin Qytetare Nderi e Tiranės dhe emėrimin si Ambasadore Nderi e Tiranės nė Botė.
Kryebashkiaku e informoi aktoren e njohur pėr programin qė ai ka pėr ta bėrė Tiranėn njė qytet mė tė mirė pėr tė gjithė. Kryetari i Bashkisė e njohu me planet pėr pėrmirėsimin e cilėsisė sė jetės, pėr krjimin e hapėsirave tė gjelbėrta, ndėrtimin e mė shumė shkollave, si dhe pėr pėrpjekjet pėr ta bėrė Tiranėn njė destinacionin tėrheqės pėr turizmin dhe biznesin.
Basha e shoqėroi Eliza Dushkun nė vizitėn qė ajo bėri tek Muzeu dhe Sahati i Tiranės si dhe bėri me tė njė shėtitje nė Bulevardin e Tiranės.
Aktorja Eliza Dushku u shpreh e kėnaqur pėr kėtė vizitė nė Shqipėri dhe deklaroi se turin e saj do e fillojė nga qytetit i Korēės, ku do tė paraqitet dokumentari pėr promovimin e turizmit pėr vendin. Mė pas Dushku, do tė vijojė vizitėn e saj nė qytete tė tjera tė Shqipėrisė.
Aktorja Eliza Dushku ka lėnė pas angazhimet kinematografike nė Hollivud dhe ėshtė rikthyer nė Shqipėri, nė vendin e tė parėve tė saj, por kėsaj here mė njė mision. Pėr 10 ditė me radhė, e shoqėruar nga njė grup xhirimi amerikan, aktorja 31 vjeēare do tė udhėtoj nėpėr Shqipėri pėr tė dokumentuar bukuritė dhe vlerat e vendit tė origjinės qė e pėrmend me krenari sa herė qė i jepet rasti.
Bashkė me Elizėn nė realizimin e dokumentarit pėr Shqipėrinė do tė kontribuojnė dhe artistė tė tjerė me famė botėrore si soprano Inva Mula, fotografi Fadil Berisha dhe aktori Blerim Destani.
Eliza u lind mė 30 dhjetor 1980 nė Boston. Babai i saj ėshtė shqiptar nga Korēa, ndėrsa nėna daneze
Dushku firmosi dje pas mbėrritjes nė aeroport kėrkesėn e saj pėr tė pasur pasaportė shqiptare, per te qenė kėshtu edhe zyrtarisht njė shtetase shqiptare.
(d.b/m.a/BalkanWeb)
No Comment.