Kush do ta mendonte se nė njė shtėpi e cila gjendet krejtėsisht nė periferi, prej nga kafeneja mė e afėrt ėshtė 1 orė larg me makinė, do tė gjendej njė vajzė adoleshente gjeni. Tashmė ajo mbaroi maturėn dhe nga rezultatet u cilėsua si mė e mira nė 38 mijė maturantė nė rang republike, dhe shpėrblimi ishte medalja e artė. Merita Maloku ėshtė vajza e cila i sfidoi tė gjithė. Kurrė nė dėftesat e saj nuk ėshtė shėnuar nota 9 por vetėm dhjeta. Ka fituar 12 olimpiada nė Republikė dhe sfidat e saj nuk mbarojnė kėtu. Merita ėshtė 18 vjeēare dhe jeta e saj ėshtė e rrethuar me njė mori librash. Jeton nė njė shtėpi modeste me 4 motrat dhe prindėrit e saj nė fshatin Qerekė tė komunės Nikel. Ajo nuk ėshtė vajza e ndonjė intelektuali, biznesmeni apo politikani, por ėshtė vajza e dy njerėzve tė thjeshtė, me babanė shofer dhe nėnėn shtėpiake. Ajo nuk jeton as nė ndonjė vilė dhe as nė ndonjė lagje qyteti por nė provincėn qė dhe duke ditur adresėn nuk ėshtė e lehtė ta gjesh.
Merita pohon se pėr tė shkuar nė gjimnazin e saj Isa Boletini nė Vorė i janė dashur ēdo ditė, pėr katėr vjet, tė bėjė 1 orė rrugė me makinė. Jeta e dėfrimit prej njė adoleshenteje metropolitane si mijėra bashkėmoshatare tė saj i ka munguar plotėsisht. Megjithatė, vajzėn me imazh tė imėt dhe tė ndrojtur nuk e ndaloi asgjė pėr tė qenė mė e mira dhe i sfidoi tė gjithė edhe pse pėr moshatarėt e saj konsiderohej si vajza provinciale. Kam vullnet, durim dhe lexoj pa fund. Pėr mua leximi i sa mė shumė librave nuk ėshtė aspak bezdi por kėnaqem dhe ndihem mirė pranė tyre edhe sikur tė rri me orė tė tėra duke lexuar,- pohon Merita. Fakti qė ajo jeton nė provincė dhe nuk ka studiuar nė gjimnazet VIP tė kryeqytetit apo ndonjė qyteti tjetėr nuk e ka penguar aspak Meritėn tė jetė mė e mira.
Jam ndier e paragjykuar sa herė qė merrja pjesė nė olimpiada mes nxėnėsve tė shkollave mė tė mira tė vendit, duke mė thėnė se vij nga provincat dhe se aftėsitė e mia nuk mund tė jenė nė nivelin e atyre. Mė lindnin shumė dyshime pėr veten time nga kėto paragjykime, dhe mė kapte ankthi se si do tė dilja nė maturėn shtetėrore. Por unė ia dola edhe kėtu. Ajo thjesht doli mė e mira, absolute, me maksimumin e pikėve dhe me tė gjitha dhjeta.
Mora medaljen e artė siē i merrja nė ēdo olimpiadė. Unė jam njė vajzė e zakonshme por me vullnet dhe dashuri tė madhe pėr librat. Kėsaj so ia dedikoja suksesin tim,- thotė Merita duke shtuar se e ndien veten me fat pėr vullnetin qė i ka falur Zoti dhe se kėtė vit do tė studiojė nė Fakultetin e Mjekėsisė nė Tiranė. Ajo tregon se studion ēdo ditė rreth 8 orė dhe orėt e para tė mėngjesit i shijojnė mė shumė pėr tė lexuar. Sot pėr fat ka mjaft libra pėr tė marrė informacione tė ndryshme. Edhe mėsuesit mė kanė ndihmuar. Kam shumė dėshirė tė kem internet nė shtėpi qė tė lexoj akoma mė shumė pėr tė rejat e fundit, por kėnaqem edhe me kėto qė kam. Me librat.
Njė adoleshente e zakonshme mezi pret tė dalė pėr njė kafe nė njė vend tė zhurmshėm me shokėt e shoqet, por ky nuk ėshtė ritmi i Meritės. Kėnaqem shumė tė lexoj filozofi nė kohėn e lirė. Shoqen mė tė afėrt e kam dy orė larg dhe pėr kafe nuk para dal. Ndoshta ndonjė moshatarit tim mund ti duket e habitshme por unė kėnaqem tek lexoj,- pohon me buzė nė gaz adoleshentja.
Babai, Qamil Maloku:
Jam krenar pėr vajzėn time edhe pse nuk munda tia plotėsoj kėrkesat dhe dėshirat qė mund tė ketė ēdo bashkėmoshatar i saj. E di qė ajo meriton mė shumė por kushtet ekonomike dhe tė ardhurat e mia nuk mė kanė lejuar qė ti ofroj mė shumė. Falenderoj kryetarin e komunės i cili mė ka mundėsuar tė paktėn transportin e vajzės pėr nė shkollė pėr 4 vjet se edhe kėtė nuk do mundja tia siguroja ēdo ditė. Shpresoj qė shteti ti japė njė bursė qė ta vazhdojė tashmė degėn e Mjekėsisė qė ka fituar ndryshe vėrtet do ta kem tė vėshtirė.
Nėna e Meritės:
Merita ka pasur gjithmonė zgjuarsi dhe vullnet nė shkollė. Ajo nuk ka qenė kurrė nė kopėsht por qė nė klasėn e parė ka qenė mė e mira. Kurrė nuk e kam mėsuar se si duhet tė shkruaj apo tė lexojė dhe kurrė nuk i kam thėnė mėso sepse ajo i ka dashur gjithmonė librat. Madje ajo ėshtė njė vajzė e rregullt dhe di shumė mirė tė bėj edhe punėt e shtėpisė. Zoti mė ka bekuar me kėtė vajzė dhe jam krenare pėr tė.
JETA
Merita Maloku
18 vjeē
Qerekė, Nikel
Arsimi: gjimnazi Isa Boletini, Vorė
Englantina Bardhi Gazeta Shekulli
No Comment.