Me njė trup tė gjatė, sy bojėqiell, flokė kaēurrela, tip bruni, kėto janė tiparet karakteristike tė njė mesdhetari por, dhe tė aktorit shqiptar me banim nė Los Anxhelos, Kastriot Hasa, i cili ka tėrhequr vėmendjen e regjisorėve tė huaj duke i besuar hera herės role tė veēanta. Vetėm para pak muajsh, artisti shqiptarė u kthye nė Tiranė, ku konkuroi pėr herė tė parė nė Festivalin Ndėrkombėtar tė Filmit e ku aty mundi tė rrėmbejė njė ēmim prestigjioz, si ai i filmit mė tė mirė shqiptarė. I diplomuar nė Akademinė e Arteve tė Bukura nė Tiranė, dega aktrim dhe pasi studioi pėr regjisurė nė SHBA, ai u rikthye nė rolin e regjisorit, me filmin e tij tė parė Home (shtėpia). Njė emocion ndryshe nga ai i marrė edhe pse nė festivalet prestigjioze tė zhvilluara nė vendet pėrtej oqeanit. Aktualisht aktori dhe regjisori Hasa, ėshtė duke pėrgatitur njė surprizė tjetėr pėr artėdashėsit shqiptarė. Projekti i tij mė i fundit i takon sėrisht realizimit tė njė filmi me metrazh tė gjatė ku nė role kryesore do tė interpretojnė aktorė shqiptarė: Aktualisht jam duke pėrfunduar skenarin e filmit tim mė tė ri, dhe nė tė njėjtėn kohė kam gjetur mbėshtetje nga njė studio kėtu nė Hollivud si dhe jam duke kėrkuar partnerė tė tjerė, pohon Hasa, e ndėrsa ky film do tė kėrkojė dhe mbėshtetjen e Qendrės Kinematografike tė Filmit nė Tiranė, pasi regjisori pritet tė udhėtojė drejt vendit tė tij tė lindjes. Ky film pritet tė ketė nė fokus vitet e diktaturės, ku trajtohet dashuria, ndarja, internimi apo serevilizmi i atyre viteve.
Hasa ėshtė ndėr tė paktėt aktorė shqiptarė i cili po prek Hollivudin, duke bashkpunuar me emra tė ndryshėm aktorėsh dhe regjisorėsh prestigjiozė, por dhe nė serialet televizive tė njohura amerikane. Cmimi Best Albania Movie, (filmi mė i mirė shqiptarė), ishte me tė vėrtet njė moment tepėr i rėndėsishėm nė karrierėn time artistike, pasi jo vetėm, ishte filmi im i parė si regjisor por edhe si skenarist, producent, kompozitor dhe sė fundmi montazhier. Ėshtė kėnaqėsi e veēantė tė pranohesh dhe vlersohesh nga vendi yt. Ėshtė njė rilidhje qė bėn me veten, pjesėn e mbetur mbrapa, dhe mė beso, ėshtė njė ndjenjė tepėr e fuqishme dhe fisnike, njėsoj sikur je lidhur me prindėrit pas shumė vitesh ndarje. Patjetėr qė ka ndihmuar shumė nė eksperiencėn time, fakti i tė ndodhur pranė regjisorėve apo aktorėve tė njohur, si Leonardo DiCaprio, Jon C. Reilly, por dhe kam patur fatin tė vėzhgoj nga afėr proēesin e punės tė Martin Scorsese, pohon Hasa, i cili nuk mohon dhe suportin financiar, i cili i ka munguar duke e detyruar qė herė pas here tė punoj jo nė profesionin e tij, pse jo, dhe duke sakrifikuar nė kontinentin e largėt.
Mė parė se filmi i tij tė mbėrrinte nė Tiranė kishte udhėtuar dhe ishte vlerėsuar nė vende tė ndryshme, si USA, Kanada dhe Meksikė.
Sipas tij, Hollivud ėshtė shumė emėr i madh, pėr njė artist qė dėshiron tė bėhet pjesė e tij. Nuk ėshtė e nevojshme tė jesh afėr Hollivudit si qytet qė tė bėhesh pjesė e tij, pasi Hollivud-i ėshtė koncept krijues dhe komercial mė shumė sesa vend fizik. Hollivudin mund ta prekėsh dhe nga jashtė tij, pasi njė pjesė e madhe e filmave tė tij po xhirohen jashtė Amerikės, meqėnėse kushton mė pak. Personalisht ndjehem shumė mirė qė jam afėr studiove tė Hollivudit dhe nė kontakt tė menjėhershėm me tė rejat nė kinematografi por dhe nė kontakt fizik me emra tė njohur tė kėsaj fushe. Por ajo ēka do tė ishte mė e rėndėsishme pėr mua ėshtė tė qenurit pranė njė mentaliteti krijues qė asnje universitet nuk mund ta mėsojė.
E si pėr tė gjithė artistėt dhe pėr tė nuk ka qenė e lehtė. Aktorit fillimisht i ėshtė dashur tė vendosej nė njė vend tė largėt dhe tė huaj. Ndėrkohė qė i ėshtė dashur tė punojė nė restorant si kamarjer, profesioni mė i preferuar i artistėve nė kėrkim tė fatit, pasi sipas tij tė jep shumė fleksibilitet pėr tu shkėputur dhe kryer takime apo audicione. Fillimisht ka interpretuar njė rol nė teatėr e ndėrsa pas dy vjetėsh mundi tė bėnte rolin e parė nė filmin: Out of Touch, mė pas nė filmin A Father Taken, dhe Soldier of God, dhe vetėm pas tre vitesh, pas dy konkurimeve tepėr tė vėshtira, ka mundur tė fitojė njė rol nė telekomedinė, e njohur:| What i Like About You prodhuar nė studiot e Warner Bross, rol i cili dhe e ka bėrė pjesė tė Unionit tė Aktorėve (SAG) si anėtarė i tij.
Sigurisht, si aktor ka patur bashkėpunime nė disa projekte tė Hollivudit, si filma televizive apo kinematografik. Kam patur mundėsine tė jetė edhe afėr aktorėve apo regjisorėve me emėr, si regjisori Martin Scorsese dhe aktoret Jeff Bridges, Leonardo DiCaprio, Chris ODonnell, etj. Nuk dua tė zgjatem me ngjarje pėr kėta se i njeh e gjithė bota, por dua tė theksoj se nėse ndodhesh, siē jam ndodhur unė, nė njė shesh xhirimi dhe nuk i njeh si fytyrė, do mendosh se janė parkuesit e makinave dhe jo kėta superstarė. Nevoja e tyre pėr tu impostuar (dukur) nė sy tė tė tjerėve ėshtė zero. Dhe prandaj mendoj se ata janė kėtu ku janė, se vetėm krijojnė nuk kontrollojnė veten, e ndėrsa ai vijon rrugėn e tij, motoja qė e shoqėron ėshtė Dont waist your life, do something with it! (Mos e ēo jetėn dėm, shfrytezoje pėr diēka)! /shekulli/
No Comment.