BOTASHQIPTAREFORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kreshniku i “Portokallisė”: Nė Shqipėri ndryshova gjuhėn, po jo tė dashurėn

Anonymous
    Vizitor
    Vizitor

01112009

Buzqeshje Kreshniku i “Portokallisė”: Nė Shqipėri ndryshova gjuhėn, po jo tė dashurėn

Mesazh nga Vizitor

Ai vjen nga Kosova nė Tiranė, duke braktisur gjithēka qė kishte ndėrtuar prej 20 vitesh. I shtyrė nga ambicia profesionale, edhe pse mosha e imėt nuk e lejonte tė studionte aktrimin e akademisė profesionale, aktori kosovar, Kreshnik Ibrahimi, zgjedh Tiranėn pėr tė garantuar sukses.
    Nėse do ta ndeshim nė rrugė apo njė tjetėr ambient, pamja e tij nuk tė lė pėrshtypjen e njė personazhi tė njohur publik, siē shndėrrohet njė aktor i spektaklit tė sė dielės, “Portokalli”.

Kreshnik Ibrahimi ėshtė vetėm 21 vjeē, djali qė ndryshe mund tė identifikohet me rolin e Olsit tė “Big Brother” apo kohėt e fundit me personazhin e shqiptarit tė Kosovės qė nuk pėrkthen dot shqip-shqip.

Pak ironi, harmonizuar me doza humori sipas aktorit Ibrahimi, ky personazh cek realitetin, situata qė pėrballin shqiptarėt e Kosovės me ata tė Shqipėrisė sė Madhe, tė cilėt mes tyre nuk merren vesh.

Nė njė intervistė, Ibrahimi tregon itinerarin artistik qė ka pėrshkuar deri nė skenėn e “Portokallisė”, jetėn me femrat dhe lidhjet e tij tė reja…

Ēfarė ju shtyu tė vinit nga Kosova nė Tiranė: paratė, fama pėr aktrim apo prestigji i njė televizioni tė madh si Top-Channel?
    Pak nga tė tria. Paraja ėshtė njė mjet jetese, famėn e kėrkon ēdo njeri, ndėrsa televizioni ka pushtetin.

Si erdhi ideja pėr tė aktruar nė spektaklin e “Portokallisė”?

Ideja ka lindur prej kohėsh, por nė momentin qė m’u ofrua edhe mundėsia, shfrytėzova rastin. Por, dua tė theksoj se “Portokallia” dhe Top-Channel ėshtė kanali i parė, nė tė cilin unė kam interpretuar. Mė parė, kam aktruar nė dy kanalet shtetėrore tė Kosovės, si Radiotelevizioni, dhe nė televizionin KTV nė emisionin “Pėrrallė me tupan”, njė emision kopje i formatit tė “Portokallisė”, por edhe ky njė ndėr mė tė ndjekurat nė Kosovė.

Pikėrisht nė kėtė projekt kam interpretuar pėr rreth dy vjet, por mė vonė synimet dhe ambiciet e mia kėrkonin qė tė zgjeroja mė shumė “tregun” e aktrimit, edhe jashtė Kosovės, pra nė Shqipėri. Unė erdha kėtu e ndihem jashtė mase mirė sepse spektakli i “Portokallisė” siē dihet ėshtė njė ndėr emisionit mė tė shikuara, nė njė kanal shumė tė avancuar si Top-Channel.

Si u pranuat tė ishit pjesė e kėtij spektakli?

Tė them tė drejtėn, unė i jam nėnshtruar audicionit, duke sjellė me vete veē talentit edhe disa propozime pėr rolet qė unė i kam dėshmuar nė skenė. Kam bėrė audicion me rolin e Olsit, Ramushit dhe disa personazhe tė tjera. Konkursi ishte nė datėn 25 gusht tė vitit 2008 e qė prej asaj kohe jam pjesė e “Portokallisė”.

Ndėrkohė, sė fundi jeni paraqitur me rolin e Elbasanit, njė shqiptar i Kosovės, qė nuk kuptohet me njė tiranas. A ju pėlqen ky rol?

Po, mė pėlqen ky rol, por mė shumė mė pėlqen momenti kur personazhet nuk kuptohen me njėri-tjetrin. Kjo ėshtė ajo qė i bėn mė shumė njerėzit edhe tė qeshin njėkohėsisht.

A ndiheni tė gjykuar nga kosovarėt se jeni nė rolin e njė personi qė nuk merrni vesh nga gjuha jonė, kėtu nė Tiranė? Ėshtė ironi apo ėshtė problem mes nesh?

Ėshtė diēka qė prek realitetin tonė, nė tė vėrtetė. Problemi ekziston mes tė dyja palėve, duke mos harruar edhe faktorin pushtues nė Kosovė, serbėt, tė cilėt me kalimin e kohės kanė imponuar aq shumė fjalė nė gjuhėn, dialektin tonė. Kėshtu edhe sot e kėsaj dite, siē vėrehet ndikimi i kėtyre imponimeve ėshtė i dukshėm nė komunikim tė shqiptarėve me shqiptar.

Janė pasoja qė do tė na duhet vite me radhė derisa tė zhduken kėto defekte, me qėllim qė tė bėhet edhe njė unifikim i gjuhės. Dėshira ime do tė ishte tė mos kemi shumė dallime gjuhėsore, deri nė atė rang sa tė mos kuptohemi, nė mėnyrė qė brezat pasardhės tė mos pėrsėrisin tė njėjtat probleme. Duhet tė kemi parasysh se edhe dialektet bėjnė tė tyren. Fshati me fshatin ka dallim, ashtu si edhe qyteti me qytetin.

Po ju vetė, si merreni vesh me ne shqiptarėt e Shqipėrisė? A keni pasur vėshtirėsi tė natyrės qė dalin nė pah edhe nė rolin tuaj?

Po, kam pasur shumė vėshtirėsi (qesh). Nė fillim, nuk e kisha tė lehtė, mė dukej vetja shumė i trashė. Tani, ėshtė mė ndryshe, po pėrshtatem mirė me njerėzit dhe gjuhėn e tyre. Mė ėshtė dashur tė ndryshoj, sepse unė kam ardhur nė Shqipėri, dhe jo kjo e fundit tek unė. Mė ėshtė dashur t’i pėrshtatem ambientit, vendeve, njerėzve me tė cilėt punoj, nė mėnyrė qė tė mos ndihem keq kur dialogoj.

Mė thoni disa fjalė qė jeni detyruar t’i pėrshtatni.

Ka shumė fjalė qė ne nė Kosovė nuk i pėrdorim, si “skonto” qė dihet, kuptohet pėr ulje ēmimi ose fjala “tuta”, tė cilat ne i quajmė “trenerka”, “barseta” tė flokėve, ne u themi “zylyfe”. Para pak kohėsh shkova tek parukieri, ku edhe kėtij tė fundit i themi “frizer”, i kėrkoja tė mė rregullonte zylyfet, por ai ngeli si i shtangur, sepse nuk po mė kuptonte idenė. Janė mė dhjetėra raste qė ndodhem pėrballė kėtyre situatave.

Po filloni njė shkollė pėr aktrim. A mendoni se njė spektakėl i tillė jua konsumon apo jua shpėrdoron profesionin?

Jo, nuk mendoj kėshtu, pėrkundrazi, e shikoj mė shumė si njė ndihmė, sepse aktorėt e “Portokallisė”, duke u nisur nga puna qė na kėrkohet, e them pa frikė se janė tė gatshėm tė bėjnė ēdo lloj roli apo aktrimi. Ne pėrgatitemi qė tė pėrballojmė spektaklin gjithnjė live, drejtpėrdrejtė, ėshtė njė punė javore, e sjellė ēdo ditė me punė intensive. Tė kapėsh ritmin dhe intensitetin qė kėrkon “Portokallia” nuk ėshtė e lehtė, e jo tė gjithė aktorėt mund tė pėrballojnė kėtė punė.

Pse ėshtė e vėshtirė sot pėr njė aktor tė mbijetojė?

Gjithkund ėshtė e vėshtirė pėr njė aktor tė mbijetojė nė treg. Janė shumė aktorė nė Kosovė dhe nė Shqipėri qė mbarojnė studimet. Nė momentin kur ata luajnė diku dhe e ndiejnė veten njė “yll”, pikėrisht nė kėtė ēast ata janė tė dėshtuar. Tė bėhesh njė aktor, nuk do tė thotė tė dalėsh vetėm njė herė nė televizion apo tė bėsh njė shfaqje. Ėshtė e domosdoshme puna, sakrifica pėr vite me radhė pėr tė krijuar njė imazh, njė emėr.

Ėshtė shumė e vėshtirė tė luash dhe tė jesh ēdo javė pėrpara publikut. Kjo ėshtė arsyeja qė aktorėt e shikojnė vėshtirėsinė pėr t’u bėrė dikush. Nė Kosovė njoh shumė aktorė qė nė momentin qė afrohesh pėr tė biseduar me ta, e ndien veten shumė tė ofenduar, sepse ai mund tė ketė luajtur vetėm njė shfaqje apo njė film dhe i duket vetja sikur ėshtė aktor i Hollivudit. Kjo ėshtė njė arsye pse ata e mendojnė tė vėshtirė tė jesh aktor.

Me cilėt nga aktorėt nė spektakėl keni krijuar mė shumė afri?

Ndėr personat qė ēmoj dhe qė bashkėpunoj mė shumė, ėshtė Erand Sojli. U bėnė disa
    seri qė unė luaj mė Erandin. Tė luash me kėtė aktor, duke ditur barrierėn si aktor dhe skenarist, ėshtė njė nder pėr mua. Tė jesh 21 vjeē dhe tė punosh me njė aktor si ai, do tė thotė njė privilegj i veēantė pėr mua, ndihem mirė dhe gjithmonė i pėrkrahur. Pėr kėtė i jam shumė mirėnjohės, pasi nga ai kam mėsuar jashtė mase.

Por, edhe ai ka parė diēka tė mirė tek unė e pikėrisht kėtu ėshtė edhe zanafilla e bashkėpunimit tonė. Veē tij, kam pasur njė mbėshtetje tė veēantė edhe nga regjisori Altin Basha, nga Agron Llakaj, Vangjel Kozmai, Jani Duri dhe u jam shumė mirėnjohės pėr ndihmėn qė mė kanė dhėnė, por gjithashtu edhe gjithė stafi i “Portokallisė”, ku pėr njė vit e gjysmė kam gjetur pėrkrahje dhe jam konsultuar pa fund me ta. Mė kanė dhėnė shumė dashuri, njė familje tė vėrtetė.

Ju keni luajtur edhe rolin e Olsit tė “Big Brother”…

Ka qenė njė rol i vėshtirė pėr mua, pasi ka qenė njė rol shumė karakteristik, qė nga e folura, veprimet dhe pamja e tij. Kur njė personazh i njohur si ai vihet nė skenė, sigurisht qė brenda kėtyre karaktereve do tė gjesh humor, batuta apo situata. Roli i Olsit mė ka dhėnė njė ndihmė tė madhe, ndoshta edhe ēelėsi im i suksesit nė kėtė spektakėl. Pretendimet e mia prej aktori nuk duan t’ia dinė nėse ėshtė njė rol i Kosovės apo i Shqipėrisė, unė jam aktor dhe dua tė luaj.

Ju vetėm nė Tiranė rrini?

Po, vetėm nė Tiranė, por shkoj shpesh edhe nė Durrės, pasi kam shumė miq.

Ju mungon familja?

Po, mė mungon shumė familja, shoqėria ime. Por, kėtu ndihem aq mirė, sa mė duket sikur kam lėnė njė familje nė Kosovė dhe kam gjetur njė tjetėr nė Tiranė. Ajo ėshtė “Portokalli”.

Ēfarė mendoni pėr shoqėritė e dy kryeqyteteve?

Nuk e di, vajzat mė duken tė mira, si nė Prishtinė, ashtu edhe kėto tė Tiranės, ndėrsa meshkujt nuk i shikoj me atė sy.

Po, me ēfarė syri i shikoni meshkujt?

Meshkujt i shikoj vetėm si figura (qesh). E kam fjalėn nuk i shikoj nė tė njėjtėn mėnyrė, siē shoh femrat.

Keni zėnė shumė shoqe nė Tiranė?

Jo, asnjėherė nuk kam zėnė shoqe, por vetėm femra.

A keni tė dashur?

Pėr momentin njė tė dashur, ajo ėshtė nga Kosova.

Psikologėt thonė se meshkujt janė mė tepėr tė prirė drejt seksit, ndėrsa femrat mė shumė drejt dashurisė. Ju jeni njeri i dashurisė, romancės apo jeni “material”? Ku e pėrfshini veten?

Unė pėrfshihem tek meshkujt romantikė. Tė dashurėn time e respektoj, e ēmoj, e dua dhe jam shumė i dhėnė pas saj. Por, puna ime intensive ka bėrė ndonjėherė qė ato edhe tė mėrziten, pasi kur kanė dėshirė tė jem pranė tyre, unė mund tė jem nė prova. Kur kanė dėshirė qė tė dal me to, jam shpeshherė i zėnė. Pėr mua ka mė shumė rėndėsi puna, suksesi, pasi tė tjerat vijnė vetė me kohėn.
    Share this post on: reddit

No Comment.

Similar topics

-

Ora ėshtė 15/11/2024, 14:47