BOTASHQIPTAREFORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ukrainėsja, nuse nė Tiranė

Albatros
    Albatros
    ♫ Stafi Administrues ♫
    ♫ Stafi Administrues ♫

<b>Shteti</b> Shteti : Francė
    <b>Gjinia</b> Gjinia : Male
    <b>Antarėsimi</b> Antarėsimi : 12/09/2007
    <b>Nr i postimeve</b> Nr i postimeve : 19030
    <b>Pikėt</b> Pikėt : 37314
    <b>Votat</b> Votat : 106
    <b>Titulli Preferuar</b> Titulli Preferuar : Nuk eshte e rendesishme te thuash ate qe mendon . Por te mendosh mire ate qe thua.

28112009

Buzqeshje Ukrainėsja, nuse nė Tiranė

Mesazh nga Albatros

Para pesė vitesh, as nuk e kishte menduar qė mund tė ishte martuar me njė tė huaj, por ja qė fati ėshtė i paparashikueshėm. Katerina Kongoli, vajza ukrainase tashmė ėshtė nuse nė Shqipėri. Bionde mbi 1 e 80 centimetra e gjatė, me sy blu, ėshtė mėshirimi tipik i prejardhjes sė saj.

Ndėrsa nga ana tjetėr, bashkėshorti, Arenci, brun, me tipare tė errėta. E ku ka mė mirė se njė kombinim i tillė. Me njė theks tė dallueshėm rusisht, ajo ia ka dalė mė sė miri tė mėsojė shqip dhe tė integrohet nė shoqėrinė e vendit tė bashkėshortit tė saj. Ėshtė munduar tė pėrshtatet me ēdo gjė, tė respektojė rregullat dhe zakonet e vendit ku ėshtė martuar, duke e quajtur si njė gjė tė zakonshme dhe jo imponim. Paralelisht me shkollimin e saj pėr "filozofi-sociologji", Katerina ėshtė e specializuar dhe si estetiste, nė Ukrainė, kjo e ka ndihmuar qė tė ketė njė qendėr tė sajėn nė Tiranė, ku edhe kalon pjesėn mė tė madhe tė kohės.

Nga dashuria e ēiftit shqiptaro-ukrainas, ka lindur djali i vogėl Mishel qė ėshtė vetėm 2 vjeē e gjysmė, frutė i njė dashurie me shikim tė parė. Por, Shqipėria pėrveē dashurisė i ka falur kėnaqėsi dhe emocione tė tjera Katerinės, mė e fundit ishte prezantimi i "Kėngės Magjike" nė Pallatin e Kongreseve. Nė njė intervistė pėr SH2-shin, Kongoli na tregon dashurinė dhe jetėn e saj nė njė vend tė huaj.

Katerina, ju tashmee jeni njė nuse nė Shqipėri, kur keni dėgjuar pėr herė tė parė pėr vendin e bashkėshortit tuaj?

Kontakti im i parė ka qenė para 5-vitesh, nėpėrmjet njė turisti Shqiptar nė atė kohė nė Ukrainė qė tani ėshtė bashkėshorti im. Kjo, pasi nė vendin tim nuk flitej shumė pėr Shqipėrinė dhe unė pak kisha dėgjuar mė parė pėr tė. Kur njoha burrin, mėsova edhe mė shumė gjera pėr kėtė vend, dhe tani ja ku jam mes shqiptarėve, me punėn dhe shoqėrinė.

Si u njohėt ju me djalin shqiptar qė tani ėshtė bashkėshorti juaj?

Ai kishte ardhur pėr turizėm me njė vizė qė kishte leje qėndrimi tremujore. Takimi ishte shumė rastėsor. Isha vetėm 19 vjeē dhe studioja pėr Psikologji-Sociologji, ndėrkohė edhe punoja nė njė qendėr tregtare. Pas punės, zakonisht, pija kafe me miket dhe koleget e punės. Aty mė pa, mė kėrkoi menjėherė qė tė pinim diēka bashkė, dhe kėshtu vazhduam tė takoheshim pothuajse ēdo ditė.

Sa kohė zgjati njohja juaj, deri nė zyrtarizimin e lidhjes suaj?

Kishin kaluar 2 muaj, dhe dalėngadalė, atij po i vinte fundit i lejes sė qėndrimit dhe nė kėtė mėnyrė donte tė bėnte gjithēka zyrtare, tė vinte nė familje dhe tė kėrkonte dorėn time. Ne ishim shumė tė dashuruar nė atė periudhė, edhe ishte Arenci qė ishte mė i vendosur se kurrė. U tregua shumė kokėfortė, i binte telefonit pa pushim, i ishte fiksuar dhe mua jo mė pak. Kėshtu qė vendosi tė takonte prindėrit, pasi problemi ishte viza. Por, kjo ishte diēka shumė e papritur. Ai shqiptar, unė Ukrainase. Kisha shkollėn atje, punėn, domethėnė, ēdo gjė e kisha tė stabilizuar. Kur i tregova prindėrve qė djali qė kishte kėrkuar t'i takonte, ishte shqiptar, u shokuan. Ai do tė vinte nė shtėpinė time tė mė kėrkonte pėr t'u martuar, pasi atje te ne edhe fazee e fejesės qė ėshtė kėtu nė Shqipėri, quhet martesė, nuk ka ndonjė dallim. Prindėrit e mi nuk ėshtė se e pritėn direkt mirė kėtė gjė. Si ēdo prind, ata donin tė njihnin familjen e djalit, babi im nuk e dinte se ku do ta jepte vajzėn. Por, gjithsesi njė lidhje e gjetėm. Shoku i burrit tim ėshtė martuar me njė Ukrainase. Dhe prindėrit u takuan me prindėrit e saj (nuses sė shokut tė Arencit) dhe kjo ishte njė lloj "garancie" pėr ta. Ajo ishte e martuar me shokun e Arencit prej 10-vitesh. Nėpėrmjet prindėrve tė asaj vajzės, babai im, krijoi, nė njėfarė mėnyrė, siguri. Mė pas, bėmė edhe njė fejesė tė vogėl para se Arenci tė ikte, pasi po i pėrfundonte viza. Pas njė jave, ai erdhi sėrish dhe mė pas u mundėsua edhe ardhja e prindėrve tė tij, tė cilėt duhet tė takonin prindėrit e mi dhe mua gjithashtu. E gjitha kjo ndodhi brenda njė periudhe tė shkurtėr kohe.

E patėt tė vėshtirė tė merrnit vendimin pėr tė ardhur dhe jetuar nė Shqipėri?

Dikush duhet tė bėnte njė sakrificė. Bashkėshorti im kishte punėn kėtu, shtėpinė dhe nė fakt shkon gruaja pas burrit dhe jo burri pas gruas. Por, nga ana tjetėr edhe unė kisha njė punė tė mirė, isha administratore nė njė dyqan orėsh, shkollėn po ashtu. Duke biseduar me burrin, ai kishte kėtu edhe njė familje qė mė kanė pritur shumė mirė. Nė kėtė mė mėnyrė vendosėm tė vinin dhe tė jetonim kėtu.

Ēfarė vėshtirėsie pate ditėt e para me pėrballjen e jetės kėtu?

Shumė vėshtirėsi kisha me gjuhen, e kisha tė pamundur tė komunikoja, vetėm me personat qė dinin anglisht, por sa do nuk funksiononte. Arenci me ka ndihmuar dhe qėndruar shumė pranė, pasi ishte ndryshe, sepse unė gjendesha nė njė vend tė huaj. Ishte shumė ndryshe. Befas ndryshova gjithēka nė jetėn time. Po pastaj avash-avash u stabilizova, fillova kursin e gjuhės shqipe me njė mėsuese private shumė tė mirė. Pas pesė muajsh qėndrimi, unė fillova me tė folur shqip. Mė ka ndihmuar shumė edhe bashkėbisedimi me vjehrrėn, vjehrrin, dėgjoja edhe lajme, shihja televizor dhe duke e vrarė veshin ia arrita.

E pėrfunduat shkollėn atje, apo martesa ndodhi shumė shpejt?

Unė kisha bėrė njė vit e gjysmė shkollė kur u njoha me Arencin dhe pasi u martova shkoja ēdo tre muaj pėr tė dhėnė provimet.

Po tani qė kanė kaluar katėr vjet e gjysmė nga ajo kohė, si ju duket?

Po unė kam ardhur 19 vjeē kėtu dhe jam stabilizuar goxha, kam gjetur edhe shoqet ruse kėtu me anė tė ambasadės e shpesh dalim me njėra-tjetrėn dhe flasim gjuhėn tonė. Ndihem shumė mirė.

Ceremonia e damės suaj, ishte njė ceremoni tradicionale, ju u bėtė nuse nė Shqipėri?

Po, u bėra nuse edhe kėtu edhe andej, kėtu e kemi bėrė sipas traditave, me lekė me valle shqiptare, ka qenė shumė bukur.

Keni miqėsi me shqiptaret?

Po kam, madje kam edhe njė shoqe tė ngushtė, qė prej 3 vitesh ne jemi bashkė, nuk ndahemi as njė ditė. Pastaj kam edhe shumė goca tė tjera shqiptare te shoqėria ime qė i respektoj shumė! Unė komunikoj mirė me njerėzit, nuk kam probleme.

Jetoni nė njė shtėpi me prindėrit e bashkėshortit?

Nė fillim kemi qenė komshi me vjehrrėn, jetonim nė njė pallat, dhe isha shumė mirė se kisha krahė, pėr ēdo gjė shkoja tek ajo. Kur linda djalin, na duhej njė dhomė tjetėr se ishim ngushtė, dhe kėshtu vepruam, kemi marrė njė shtėpi tjetėr.

Me ke e lini djalin, tani qė jeni nė punė?

Tani ėshtė nė ēerdhe, pastaj me burrin ose e ēojmė te vjehrra, e bėjmė me radhė.

Keni dėgjuar pėr ritet dhe tradita shqiptare?

Edhe ne nė Ukrainė kemi rite tė tilla. Por, njė gjė qė ekziston te ne ėshtė se shumė shpejt ne fillojmė punojmė, jo pėr arsye se prindėrit nuk na ndihmojnė, por pėr arsye se duam tė jemi tė pavarur. Ndėrsa pėr punėt e shtėpisė, jemi njėlloj, pasi nėnat na mėsojnė edhe ne tė gatuajmė, tė lajmė, tė pastrojmė, ėshtė normale dhe nuk kemi gjėra ndryshe. Ndryshimi kėtu ėshtė kur vjen njė mik dhe duhet tė dalėsh me tabaka ta qerasėsh, por edhe kėtė e bėj se normale unė do tė respektoj traditat tuaja.

Dini tė gatuani?

Gatuaj, por atė Ukrainase, pasi mė ndihmon edhe fakti qė burri im ėshtė kuzhinier dhe pjesėn e gatimit e mbulon ai nė familje. Nga gatimet shqiptare, mė pėlqejnė shumė byreku, gjella me presh apo grosha.

A e keni vizatuar Shqipėrinė gjatė kėsaj kohe?

Po, gati njė vit para se tė lindja kam udhėtuar pothuajse nė tė gjithė vendin. Jugun e kam vizituar tė gjithė, ndėrsa veriun, pak mė pak, shpresoj tė shkoj nė ditėt qė vijnė. Ėshtė shumė e bukur dhe interesante Shqipėria.

Ju jeni njė estetiste, si ju duken vajzat shqiptare, e mbajnė veten?

E mbajnė, por, problemi ėshtė se kėtu fillojnė e mbajnė veten qė nė mėngjes, ky ėshtė ndryshimi mes ukrainasve. Ne kur shkojmė nė punė, nuk i kushtojmė rėndėsi grimit, makijazhit, takave, apo flokėve. Ka edhe diēka tjetėr kėtu, njerėzit tė venė shumė re se si je veshur, ne jemi pak mė tė thjeshtė nga kjo anė. Dhe ēfarė ėshtė me e rėndėsishmja, kėtu i kushtojnė rėndėsi fasadės, por nuk ėshtė se kujdesen nė brendėsi. Po nga njėra anė ėshtė shumė mirė qė vajzat mbahen, por e gjitha duhet tė ketė njė lloj limiti, pa ekzagjerim.

E kishit menduar ndonjėherė qė do tė merrnit njė burrė shqiptar?

Asnjėherė, nuk e kisha menduar pėr tė huaj. Nė fakt nuk e kisha menduar fare martesėn, kisha shkollėn, punėn dhe isha njė fėmijė i lidhur pas familjes, dhe nuk e mendoja qė do tė vinte kaq shpejt kjo ditė. Por, dashuria jonė ishte njė ndjenjė qė ka lindur tamam me shikim tė parė dhe nuk mund tė shprehet dot me fjalė.

Jeni natyrė xheloze?

Jo shumė, as ai. Nė fillim, ndonjėherė kishte momente qė ndihesha vetėm, apo e huaj, sepse si do qė tė jetė edhe pse prindėrit e Arencit me duan shumė, por pėrsėri nuk krahasohen asnjėherė me familjen tėnde. Por shkoj shpesh e ēmallem.

Ēfarė ju pėlqeu mė shumė tek Arenci?

Komunikimi, zgjuarsia, takti, ishte shumė interesante si njeri, shumė xhentėlmen, kėto ishin gjerat e para qė me goditėn.

Dhe papritur papara njė jave, u gjende nė skenėn e Pallatit tė Kongreseve, duke prezantuar "Kėngėn Magjike", na tregoni pak?

Ishte diēka shumė interesante dhe e papritur. Lindi nė momentin kur mė ftuan tek "E diela shqiptare" pėr njė temė qė do tė diskutohej; tė huajt e martuar me shqiptar. Unė thash "ok" pėr kėtė program dhe shkova. Pasi disa ditėsh, domethėnė tre ditė para se tė fillonte "Kėnga Magjike" me merr Ardit Gjebrea nė telefon, dhe mė propozon tė prezantoja bashkė me tė "Kėngėn Magjike". Unė e pyeta nėse po bėnte shaka. I thash qė, unė nuk jam prezantuese dhe nuk di tė flas mirė shqip. Por jo, ai nguli kėmbė qė e kishte seriozisht. Dhe u takuam pėrsėri, diskutuam paraprakisht, e kisha me pak frikė, por thonė qė ia kam dal shumė mirė J. Kam marrė shumė urime dhe komplimente dhe pėr kėtė jam e kėnaqur, ishte njė eksperiencė e re dhe unė e shijova.
    Share this post on: reddit

No Comment.

Ora ėshtė 15/11/2024, 09:31