Teksa pėrshėndet nga larg me dorė, njė palė syze tė mėdha ia fshehin sytė e qeshur, por maskimi i saj pikė e presje sipas modės, nuk i shpėton vėshtrimit kurioz tė kalimtarėve. Shikimet qė e ndjekin nė ēdo hap nuk e shqetėsojnė aspak, pėrkundrazi. Prej vitesh Eranda Libohova ka pranuar faktin se nė realitetin e pėrditshėm, personazhet publike shkrihen njė me turmat. Ashtu e thjeshtė, me njė buzėqeshje qė i rrėzėllen fytyrėn, teksa gjerb kafenė, herė pas here pėrhumbet brenda koracės sė saj, si pėr ti fshehur tė vėrtetat e pathėna nė skutat mė tė thella tė qenies sė saj, aty ku ndihet e sigurt. Por kjo zgjat vetėm pėr pak ēaste. E kthen karrigen nė drejtim tė diellit, pėr tė shijuar rrezet e ngrohta qė i pėrkėdhelin fytyrėn dhe pasi merr frymė lehtėsisht si pėr tė dhėnė aprovimin, ėshtė e gatshme tė shuajė kėrshėritė. Sapo ka lanēuar nėpėr stacionet muzikore, videoklipin e saj tė radhės nė njė zhanėr qė pak herė ėshtė prezantuar, siē ėshtė pop-rock-u. Kėngėtarja e baladave e ka thyer heshtjen e gjatė, duke u prezantuar me njė imazh krejtėsisht tė ri alla adoleshente, nė krijimin qė mban titullin Modeli mė i mirė, njė tekst i shkruar apostafat pėr atė ēka vetė ajo pėrfaqėson nė muzikė. Para se tė futet nė hollėsi pėr kėtė ēėshtje, nuk harron tė pėrmendė arsyen pėrse tradhtoi baladat si dhe bashkėpunimin e frytshėm, tashmė qė kėnga ėshtė pjekur. Duke dėgjuar djemtė e grupit Burn, e kisha tė qartė vijėn melodike, madje ishte pikėrisht ēfarė kėrkoja unė. Njė kėngė pop-rock, qė i shkon fiks stinės ku gjendemi. Ata mė propozuan dy materiale dhe pasi zgjodha, tekstin dhe orkestrimin e realizoi Geri, apo siē njihet Big Busta. Meqė bashkėpunimi i parė me tė rezultoi i suksesshėm, vendosa ti lė rrugė njė tė dyti dhe nuk mė doli keq, shprehet Eranda. Nė fakt, nuk e ka pasur tė vėshtirė tė futet nė petkun e njė vajze tė re, e cila kėrkon modelin ideal qė duhet ndjekur. Pėr tė ky rol nuk ishte asesi zonė e ndaluar, si nga pamja qė ngjall admirim, ashtu edhe nga mesazhet qė i pėrligj mė sė mirė vetė karriera e saj muzikore. E ngacmuar nga fjalėt e kėngės e ka tė pamundur ti shpėtojė kujtimeve tė hershme, nė vitet e gjimnazit, kur ajo pėrzgjidhte modelet e kohės. Kam pasur njė fletore ku shkruaja tekstet e kėngėve tė tri vendeve tė para tė Festivalit tė fundvitit, tė cilat botoheshin pas pėrfundimit tė tij nė gazetėn e pėrjavshme Drita. Pasi i mėsoja pėrmendėsh, i kėndoja gjatė gjithė ditės nėpėr shtėpi. E gjithė kjo qė po ju them tregon se edhe unė jam rritur me modele si Liljana Kondakciu, Ema Qazimi, Luan Zhegu, Lindita Theodhori etj. Pikėrisht pėr kėtė arsye vendosi ti jepte njė grusht fame Big Bustės, pasi edhe asaj vetė, qė tanimė ka arritur majat e popullaritetit, dikur, dikush i dha dorėn pėr tu prezantuar. Sigurisht qė nė rastin e brunes sė ndrojtur tė festivaleve, ndihma erdhi nga brenda familjes, duke pasur fatin e mirė qė ishte motra e Irma Libohovėn, e cila asokohe kishte arritur tė afirmohej nė skenėn e festivalit. Duke qenė se historia pėrsėrit vetveten, edhe e vogla e motrave Libohova ndoqi tė njėjtat gjurmė. Ekziston gjithnjė dikush qė tė jep dorėn pėr tu afirmuar pasi gjėrat janė zinxhir. Dikur mua ma dha stafetėn motra ime, dhe unė po bėj tė njėjtėn gjė. Por pėr tė qenė njė artist i kėrkuar dhe i dashur nga publiku, fillimisht duhet tė jesh njeri i mirė. Dhe Geri ėshtė njė djalė i mirė, shpjegon ajo. Stafeta pėr tė cilėn flet nuk ka kurrfarė lidhjeje me dorėheqjen nga muzika, pasi statusin e kėngėtares, Eranda nuk ka ndėrmend ta dorėzojė edhe pėr shumė vite. Edhe fabula e kėngės shpėrfaq modelin e Erandės, me tė cilin janė rritur breza me radhė. Njė fakt i tillė nuk mund mos ti pėrkėdhelė sedrėn kėsaj tė fundit...
Dashuria
Nė planin personal ajo tregohet hermetike. Nuk e mohon faktin se ėshtė e lumtur, por sa pėr detaje mbi historinė e saj tė dashurisė, as pohon e as mohon, duke u mjaftuar me fjalėt Ndjehem mirė. Ama kur tė vijė momenti i duhur do tė jetė e para qė do pėrhapė lajmin e shumėpritur. Sa pėr hapin e madh, martesėn, ajo thotė se nuk do tė mund ta mbante tė fshehtė edhe po tė donte, por nga ky kamp, lajmet janė tė vakėta. Nga ana tjetėr, Eranda shprehet se dėshira pėr tu martuar nuk i ka ikur kurrsesi, pėrkundrazi, por mė tepėr sesa njė ceremoni dasme, ajo ēka vėrtet ka rėndėsi pėr tė ėshtė marrėdhėnia nė ēift dhe mbi tė gjitha njeriu i duhur. Kohėt e fundit ka filluar tė bėhet njė ēėshtje e sikletshme, pasi ma kėrkojnė me ngulm ngado. Tė gjithė mezi presin, tė mė martojnė. Nė kėto momente mė kujtohet njė batutė qė ma thotė njė kushėrirė e mamit: Eranda hidhu! dhe unė qė filloj tė hidhem, e kėrcej.... Nė fakt urimet pėr martesė i ka marrė paraprakisht, qyshkur ishte kumbara e sfilatės sė fustaneve tė nusėrisė sė Geraldina Sposa-s, mė pas nė Pallatin e Kongreseve, nė klipin ku u shfaq si nuse... Pas lajmit nė shtyp, telefoni nuk pushonte sė rėni dhe tė gjithė pyesnin: U martua dhe nuk na ftoi!?. Kishte dhe nga ata qė kishin rėnė pre e titujve bombastikė. Sakaq, nė zgjedhjen bashkėjetesė apo martesė, ajo i ka idetė e qarta, pasi vetė familja e ka brumosur me tradita. Mua vetė mė tėrheqin traditat qė kemi, thotė ajo. Pėr mė tepėr, nė kėndvėshtrimin e saj, bashkėjetesa mund tė zgjidhet edhe prej njė zėnke banale, apo njė hatėrmbetje, ndėrsa martesėn e sheh si njė impenjim tė madh nga tė dy palėt, njė sfidė. Ndėrkohė, jetesėn nė njė shtėpi me prindėrit e saj e quan si privilegj, duke ruajtur ende statusin e sė pėrkėdhelurės sė prindėrve. Ėshtė teze me kohė tė plotė, madje edhe para takimit, kafja e parė ėshtė me mbesėn e saj. Unė jam kėshilluesja pėr veshjet. I kam si shoqe, por kur vjen puna te konfindencat apo rrėfimi i historive tė dashurisė, kam pasur njė kuriozitet tė kontrolluar. Nuk e kemi atė marrėdhėnie, qė jap mend apo ti rrėfej detajet e mia private, na tregon duke shtuar mungesat e saj si hallė, pasi dy vėllezėrit e saj jetojnė jashtė Shqipėrisė.
Lumturisht drejt tė dyzetave
Para disa muajsh Eranda ka lėnė prapa katėr dekada. Lumturisht drejt tė dyzetave edhe pse kushdo qė e ka pėrballė ėshtė i bindur se mund tė ishte mirėfilli sa gjysma e viteve. Mė 11 shtator Eranda mbushi 40 vjeē, qė siē thonė nis njė jetė e re, por nė rastin e saj, ora ka ngelur nė vend dhe jeta vijon pa shkėputje me atė para 20 viteve. I vetmi ndryshim ėshtė se me kalimin e viteve ajo ėshtė bėrė mė e ndjeshme si nė reagimet personale, pėrjetimet e momentit, nė atė ēka dėgjon pėrreth. Kam ndryshuar pėr mirė, jam mė e pjekur, mė pak indiferente, ēdo gjė mė prek ndaj familjes, miqve dhe kujtdo. Nuk bėj dot krahasime si kam qenė, di qė jam ndryshe. Ndėrsa pėr vetėpėrmbajtjen, impulset i kam pasur nėn kontroll, ndoshta edhe mė shumė seē duhet. Ndryshe nga sa mund ta imagjinojė gjithkush, nė vend tė njė feste me fishekzjarrė, ajo preferoi tė fshihej nė plazhin e Dhėrmiut me njė rreth tė ngushtė miqsh dhe familjarėsh. Arsyeja: I kishin thėnė se 40 vjetori nuk festohet, pasi sjell tersllėk dhe ajo iu pėrshtat profecive supersticioze, duke u mjaftuar me njė darkė buzė detit.
Risitė muzikore
Pati njė periudhė shkėputjeje ndaj klipeve tė reja, por jo nga projektet e saj muzikore, as nga skena. Pėrgjatė gjithė verės kėngėtarja ka qenė te Maratona e kėngės popullore, njė angazhim qė i zuri gjithė muajt e nxehtė. Mungesėn e klipeve e shpjegon me faktin se ēdo kėngė ka fazėn e saj tė pjekjes, pėr mė tepėr nuk i pėlqen qė tė sjellė shumė e pėr lumė, megjithatė pranon se njė klip nė vit duhet patjetėr, por mė shumė se kaq ėshtė harxhim kohe, lekėsh dhe rrezik dėshtimi. Kėtė vit i ka vėnė detyrė vetes tė realizojė njė klip tjetėr, pėrshtatur pėr temperaturat e larta tė verės si dhe njė baladė. Me gjithė eksperimentet e vazhdueshme nė disa rryma muzikore ajo pohon se baladat vijojnė tė mbeten tė preferuarat e saj.
No Comment.