BOTASHQIPTAREFORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Anila Godo - Fqinji qė mė bėri pėr vete

Anonymous
    Vizitor
    Vizitor

16022010

Buzqeshje Anila Godo - Fqinji qė mė bėri pėr vete

Mesazh nga Vizitor

A i parafytyroni ato ngackat me komshiun e katit mė sipėr?! Tė ishte njė kat mė sipėr me gjasė quhej fat sepse mund tė kishte edhe mė keq. Komshiu tė ishte te pallati tjetėr! Oh ēfarė distance! Kėshtu nuk do tė mund ta kontrolloje pėrherė se ku iku, ku shkoi! S’do tė mund t’i kaloje tė gjitha orėt e lira nėpėr korridor, sikur tė kishe kushedi se sa punė, vetėm pėr tė ndjerė sa larg ishin hapat. “Sa herė jam pėrgjunjur mbi atė tapet tė vogėl shtruar pėrpara dere!”- Ky i joni nuk ėshtė rasti i Cvajgut. Personazhi ynė nuk ka asnjė ngjashmėri me platonizmat e novelės.
    Ėshtė e vėrtetė qė doktoreshė Anila Godo, ish ministrja e shėndetėsisė, e njohu bashkėshortin e saj tė ardhshėm nė lagjen ku kishte lindur e ishte rritur, pėr rastėsi fare pranė Ministrisė sė Shėndetėsisė, por nuk pėrjetoi asnjė emocion tė papėrmbajtshėm. Princi i saj nuk jetonte nė hyrjen e saj, banonte nė pallatin pėrballė. Fillimi, pėr kohėn, ishte krejt si tė tjerėt. Njė ndalesė e beftė aty nė trotuaret e lagjes mandej takime tė fshehta qė do pasonin njėri-tjetrin. Kaq! Papritmas historia u zbeh. Po jo nga ato zbehjet qė zvarrisin telefonatat vetėm pėr shkak tė rutinės. U ndėrpre! Ato 3 muajt e parė u duk sikur shkuan kot. U desh tė shkėlqente dielli fort tė mund tė takoheshin pėrsėri. Qėlluan tė dy nė plazh plazhin e Vlorės, qytet nė tė cilin pak kohė mė vonė do tė riktheheshin sėrish por jo mė me ngacka nga njėra ēadėr nė tjetrėn! Primar Lena, kėtė herė tė dytė, kishte qėlluar nė shenjė...

Si ishte dasma juaj?
    Jam martuar mė 12 gusht tė vitit 1984, pra 26 vjet mė parė. Muajt para dasmės ishin pak a shumė tė mundimshėm, pra si pėrfundim ditėn qė duhej tė “nusėroje” e gjeje veten mjaft tė lodhur. Ishte gusht e bėnte vapė, tėrė familja ishte e pėrfshirė nė pėrgatitjet e dasmės, unė bridhja tėrė ditėn pėr tė zgjedhur fustanin e nusėrisė. Mami, motra, kushėrirat e afėrta merreshin me tė ashtuquajturėn pajė, pastaj ftesat, ēokollatat... parukierja... lulet. Babi kishte merak tė organizonte sa mė mirė darkėn, tė kishte sasi e cilėsi. Pra, nuk ishte aq e thjeshtė tė martoheshe. Sidoqoftė, festa e dasmės nė Hotel “Arbana” ishte vėrtet e bukur, sikundėr mė thanė shoqet ishte njė dasmė shumė e bukur, ishte gatuar mirė e me bollėk siē e kishte merak babai. Orkestra ishte po aq e mirė sa tė tjerat tė tėrė u dėfryen.
    Asokohe s’kishte si tė ishte ndryshe... na kujtoni disa detaje tradicionale nga dasma juaj?
    Pėrgjithėsisht nuk ėshtė se nė familjen time i vinim shumė rėndėsi detajeve tė disa zakoneve, tė ashtuquajtura tradicionale. Unė personalisht ca mė pak, pasi pėrgjithėsisht nuk mė pėlqejnė “kornizat e ngurta”, ndihem mė mirė jashtė tyre. Sidoqoftė, sikundėr thoni ju ishte e vėshtirė tu shpėtoje. Tani mė vjen vėrtet tė qesh e pakėz turpėrohem kur kujtoj qė javėn para dasmės u tregonim, jo pa njė farė krenarie komshinjve, kushėrinjve e miqve “pėrbėrjen e pajės”; d.m.th. kuvertat, ēarēafėt e qėndisur, veshjet etj. Ua di shumė pėr faleminderit prindėrve, qė ndofta me sakrificė mė bėnė “njė pajė tė mirė”. Ishte njė fillim komod pėr jetėn familjare. Mė vjen keq pėr tė qėndisurat e shumta, pėr kohėn e humbur me to, pasi tė them tė drejtėn, si pėr mua dhe pėr motrėn time tė humbasėsh kohėn duke qėndisur buzėt e ēarēafėve ėshtė njė gjė qė nuk na shkon e nuk na pėlqen. Inatosem kur e kujtoj. Tė martohesha sot do i merrja patjetėr tė paqėndisura, por si thamė, nė atė kohė nuk dukej aq e thjeshtė tė dilje jashtė realitetit tė atėhershėm.
    Ruani ende ndonjė gjė prej pajės?
    ...Njė jorgan atllasi ngjyrė rozė, njė kuvertė Korēe tė leshtė, ndofta edhe ndonjė gjė tjetėr qė tani nuk mė vjen nė mendje.
    Po tė veēantė, jashtė traditės apo ndryshe nga dasmat nė tė cilat ju kishit qenė e pranishme apo kishit dėgjuar mė parė, ē’kishte e juaja?
    Ndoshta isha unė, qe kam valėzuar pa pushim nė darkėn e dasmės time dhe tė nesėrmen nė darkėn e dasmės tė familjes sė burrit. Atėherė kėshtu bėheshin, tė ndara, tė shtunėn e tė dielėn. Njė kushėrirė e tim shoqi mė tha: “nuk kam parė nuse tė kėrcejė nė dasmėn e saj mė shumė se ty!”.
    Nuset, nė pritje tė dasmės sė tyre, flasin shumė pėr fustanet. I zgjedhin, i mendojnė mirė, shfletojnė revistat e modės, kanė mė shumė se njė...
    Revista mode nuk kishte nė atė kohė, nė fakt jo se nuk kishte por fustanet qė i shihje aty nuk i gjeje nė Tiranė. Jepeshin fustane nusėrie me qira, unė provova disa, doemos doja tė zgjidhja mė tė bukurin, ndofta humba durimin e zgjodha mė nė fund njė. Kur e mendoja mė pas mė vinte inat qė nuk kisha zgjedhur atė qė i pėlqeu motrės e mamit (tė dyja janė mė me gusto se unė), qė nė fakt ishte mė i bukur.
    Pėrfytyroj qė nuk keni mundur t’i shpėtoni njė “rregulli”. Me siguri duhet te jeni kujdesur pėr t’i zgjatur flokėt disa muaj para dasmės. Kėshtu, parkukierja do tė kishte mundėsi pėr tė realizuar njė krehje specifike...
    Nė fakt jo, vetėm pak tė rritura por jo te gjata. Parukierja (Luli) u mundua disi me disa karfica, bėri sa mundi. Tani, kur rishoh sot fotografitė e dasmės mendoj se nuk kisha dalė “nuse e bukur”, nuk kisha dhėnė mė tė mirėn qė mundja, ndofta se isha dobėsuar shumė e nuk mė shkonte apo ndofta sepse si tip nuk mė shkon shumė tė nisem e tė stisem.
    Nuset qajnė. Ose mė mirė qanin aso kohė kur dilnin nga dera e babait...
    Kam qenė shumė e mallėngjyer e kam qarė me tė tepėrt, sidomos ditėn e diel nė drekė, nė ēastin kur im shoq erdhi tė mė merrte sipas zakonit me taksinė e nuses, mbaj mend qė isha shumė e prekur, duke zbritur shkallėt zgjata dorėn nga im atė si pėr t’i kėrkuar pakėz ndihmė, po gjatė rrugės nė taksi pushova se qari e qeshja me tim shoq qė mė tallte. Shpėrtheva nė lot pėrsėri te shkallet e shtėpisė sė tij, ndėrsa vjehrra po qeshte e po mė pėrqafonte fort. Po martohesha me burrin qė dėshiroja e po hyja me dėshirė nuse nė shtėpinė qė do e zgjidhja pėrsėri po tė kthehesha mbrapa, por ishte normale, po largohesha disi nga jeta e mrekullueshme nė shtėpinė time, nga dashuria e pafund dhe e pakrahasueshme qė vetėm njė nėnė e babė mund tė tė japė. Sidoqoftė, punėt pėr mua janė vėrtitur mirė se edhe sot banoj vetėm njė kat mė sipėr familjes time e kėshtu jam pėrsėri pranė asaj prehjes sė veēantė...
    A nuk do tė kishit dashur tė kishit njė tufė mė lule qė ta hidhnit pas duke i vėnė nė garė shoqet beqare...
    Po, mė pėlqen shumė ky zakon, do ta bėja me shumė dėshirė e gaz.
    Dhoma e gjumit padyshim duhet tė ketė qenė pjesė e asaj gjysmės plot tė shtėpisė sė re. Element i domosdoshėm, i siguruar nga nusja... nė mos gaboj, sipas “rregullores”?
    Po, ashtu ishte. . .
    Tė nesėrmen e dasmės, u nisėt pėr...?
    Vlorė, muajin e mjaltit e kaluam nė Kampin e Punėtorėve nė Vlorė.
    A u riktheheni shpesh imazheve tė stampuara tė asaj dite? Apo qoftė edhe t’i nėpėrmendni...
    Po, po, qėllon qė duke kėrkuar ndonjė fotografi, ndeshem me ato tė dasmės dhe i shoh duke buzėqeshur, pasi ēdonjėra mė sjell ndėr mend diēka, dikė, njė emocion. Janė imazhe qė mbeten, edhe ato tė pastampuarat, pasi ėshtė vėrtet njė ditė e rėndėsishme, sikur hapen portat e njė bote tė re, ndryshim i madh, e vjen mė pas drita e veēantė, e ėndėrruar, dashuria mė e madhe e kohėrave, fėmijėt e tu.
    Keni ruajtur mbiemrin tuaj... pse?
    Nuk di, ndofta sepse kam qenė gjithnjė krenare pėr origjinėn, ndofta se adhuroja tim atė e mė pėlqente kur mė pyesnin “ēfarė e ke Sabri Godon”, apo se kur u martova kisha filluar punė si mjeke nė pediatri e kisha nisur tashmė tė firmosja e tė vulosja si “doktoresha Godo”, ndofta tė tėra bashkė.

Share this post on: reddit

No Comment.

Ora ėshtė 15/11/2024, 14:11