Kėngėtarja e njohur italiane, Alexia, do tė startojė sonte nė mbrėmje spektaklin mė tė madh nė Tring dhe Vizion plus, e jo vetėm, Dancing with the stars. Ndonėse prej vitesh ajo ėshtė e njohur pėr shqiptarėt, mundėsia pėr tė vizituar fqinjėt deri mė tani nuk i ishte dhėnė pėr shkak edhe tė impenjimeve tė shumta. Alexia tregon pėr gazetėn Korrieri mbi kėtė vizitė pėr herė tė parė tė saj nė Tiranė, kėngėt e albumit mė tė ri, Ale & C., tė cilin na e dhuroi gjatė takimit tonė me tė, si dhe episode nga Sanremoja, pėr tė kaluar kėshtu te planet pėr tė ardhmen me studion e menaxhimit qė ajo ka ngritur nė Itali dhe qė e ka shumė pėr zemėr. Ajo tregon pėr kėngėn qė i ka dedikuar sė motrės, lidhjet me bashkėpunėtorėt e grupit qė e shoqėron apo edhe pėr njė moment tjetėr delikat, siē ishte humbja e babait tė saj, ēka natyrisht nuk mund tė mos shndėrrohej nė njė tjetėr kėngė gjithė ndjenjė...
Vetė kėngėtarja ka sjellė nė kujtesė dy momente kulmore tė karrierės sa saj, siē ishte viti 2002, kur Alexia zuri vendin e dytė nė festivalin e Sanremos dhe suksesi mė i fundit me Borėbardhėn, kėngė qė gjendet edhe nė albumin Ale & C. Alexia beson se tashmė ndihet mė e maturuar se kurrė ndonjėherė dhe gjithēka nė punėn e saj lind nga konceptet qė kėngėtarja ka krijuar, qoftė kjo edhe kur i duhet tė marrė vendime tė rėndėsishme e tė vėshtira. Pėr mė tepėr detaje, Alexia tregon nė intervistėn qė vijon.
-Qė prej vitit 2002, pas suksesin tuaj nė Sanremo, u bėtė e famshme edhe nė Shqipėri. Pse vetėm tani kjo vizitė e vonuar?
Krijimtaria artistike dhe menaxhimi i saj kėrkojnė vėmendje tė madhe dhe njė impenjim serioz pėr tė qenė e suksesshme. Kėshtu qė disa gjėra, nė njėfarė mėnyre, mbeten pėr tu kryer nė njė kohė tė dytė, mė tė vonė... Mė kujtohet njėherė, se njė gazetar shumė i thjeshtė dhe i sjellshėm i Nova Gorica-s, prej pesė ditėsh priste nė radhė qė tė mė intervistonte pranė studios sė regjistrimit. Ai nuk kishte njė paraqitje cool, siē zakonisht prezantohen gazetarėt e njohur dhe tė suksesshėm. Kjo bėri qė tė mos e linin tė mė afrohej. Nė momentin qė e mora vesh pėr tė, unė kundėr tė gjithėve e ftova tė vinte nė dhomėn time, gjė qė nuk ndodh kurrė me njė artist, e mė pas dolėm nė verandė pėr tė biseduar mė tė qetė. Sot teksa flasim, vendosa ta pranoj ftesėn pėr tė ardhur nė Shqipėri, sepse publiku shqiptar i adhuron kėngėt italiane dhe mė bėhet qejfi pėr kėtė, ndaj jam kėtu, pėr tė krijuar njė lidhje mė tė drejtpėrdrejtė me shqiptarėt dhe pėr ti njohur mė mirė. Prezantimi im i parė me publikun shqiptar do tė bėhet pikėrisht nesėr (sot), nė spektaklin Dancing with the stars.
- Nė njė moment tė rėndėsishėm pėr muzikėn italiane, si zhvillimi i Festivalit tė Sanremos vendosėt tė vinit nė Tiranė. Si ka mundėsi?
Vendosa tė mos marr pjesė nė Sanremon e kėtij viti, pasi ruaj tė freskėt njė kujtim tė shkėlqyer nga edicioni i kaluar dhe kjo mė duket njė arsye e mirė. Nuk ėshtė se mė mungonte materiali, pasi po punoj ndėrkaq me shumė pjesė, por kujtimi qė ju thashė, ishte aq i bukur pėr mua, saqė nuk doja nė asnjė mėnyrė ta prishja.
-Si e pritėt ftesėn e Dancing with the stars pėr tė ardhur nė Shqipėri dhe a jeni ndopak fanse e emisionit analog qė zhvillohet nė Itali? Sė dyti, ēmund tė na rrėfeni mbi ndjesinė e tė vizituarit pėr herė tė parė vendin tonė?
Njoh shumė nga patriotėt tuaj nė Itali qė nuk po i pėrmend, pasi nuk ėshtė rasti dhe di qė thuajse tė gjithė shqiptarėt e njohin mirė gjuhėn tonė. Kjo mė bėn tė ndihem e qetė dhe tė familjarizohem shpejt, mė duket sikur jam nė shtėpinė time...Sa i takon emisionit qė zhvillohet nė Itali, Balla con le stelle, ėshtė mjaft i bukur e tėrheqės dhe uroj qė tė ketė tė njėjtin sukses edhe tek ju. Dallimi mes dy emisioneve ėshtė qė Dancing with the stars nė Shqipėri fton edhe kėngėtarė, gjė qė ėshtė shumė e mirė dhe i mungon spektaklit qė zhvillohet nė Itali.
-Sa i takon Sanremos, nė vitin 2002 kėnga juaj ishte e jashtėzakonshme dhe me njė ritėm tė veēantė nga tė tjerat. Ēmendim keni pėr rrymat, stilet e kėngėve tė Sanremos dhe debatet qė hapen shpesh mbi to, sa herė qė zhvillohet ky festival?
Diskutimet mė tepėr bėhen nė shtėpitė e italianėve, nėse duhet tė jemi mė tradicionalė apo jo. Tė gjitha meloditė, tradicionale apo moderne qofshin duhet tė jenė sė bashku nė kėtė festival tė ndėrthurura me elasticitet.
-Cilat do tė veēonit nga kėngėt e albumit tė ri qė prezantoni?
Natyrisht qė pėr mua ka rėndėsi kėnga, tė cilėn ia kam kushtuar babait. Humbja e tij ishte e rėndė pėr mua. E pėrjetova shumė. Njė tjetėr kėngė vjen sėrish pėr njė njeri qė nuk ėshtė artist, por qė mbetet mjaft i dashur pėr mua; luanim kur ishim fėmijė dhe u rritėm sė bashku, duke kaluar momente tė paharrueshme. E kam fjalėn pėr motrėn time...
-Kėngėtarėt shpesh performojnė edhe me lėvizjet e tyre gjatė interpretimit. Pra, sa i rėndėsishėm ėshtė vallėzimi pėr ju?
Lidhja mes tė kėnduarit dhe vallėzimit ėshtė e qenėsishme dhe shumė natyrale. Madje, kur mė ėshtė dashur tė shkoj pėr koncerte tė ndryshme nė Angli dhe nė Amerikė, jam nisur disa ditė mė parė dhe kur kam mbėrritur, jam mbyllur nė njė dhomė duke pėrgatitur njė koreografi tė re dhe tė mirėstudiuar. Mė duket e drejtė qė trupi dhe zėri tė shkojnė nė harmoni me njėri-tjetrin gjatė interpretimit.
No Comment.