Ndėrsa nė profesione tė tjera gratė mund tė diskriminohen, nė skenė jo: ajo gjithmonė ėshtė nė qendėr tė vėmendjes, thotė sopranoja shqiptare Inva Mula. Ka ngjitur nė skenėn gjermane "La Traviatėn, me rolin e Violetės, tė cilėn e ka interpretuar para 24 vjetėsh nė Tiranė. Inva Mula tregon mė shumė, pėr rolet e saj, por edhe pėr jetėn private. Largimin e menjėhershėm nga Shqipėria pas rėnies sė "siparit tė hekurt", ndjenjėn qė i jep Berlini, asaj duke u nisur nga fakti qė babai ka lindur nė Kosovė dhe nėna nė Rusi. Unė jam tepėr sensibėl pėr arsye se gjithė ajo histori e imja, qė identifikohet nė historinė e gjithė popullit shqiptar dhe gjithė popullit tė lindjes sė vendeve ish-komuniste, ėshtė historia e rėnies sė Murit tė Berlinit. Pėr kėtė jam shumė e vetėdijshme sa herė qė vij nė Berlin dhe dua t'i them shumė faleminderit kėtij qyteti, se nė sajė tė rėnies sė kėtij Muri unė jam sot kėtu, jam nesėr nė Itali, jam nė Francė, jam kudo, thotė sopranoja.
Jeta ime nuk ka qenė jetė e dhimbshme nė raport me jetėn e fėmijėve tė grave ruse, pėr arsye se ne e dimė shumė mirė, qė shumė nga kėta fėmijė kanė pėrfunduar nė internim, me vetėvrasje, me burgim, me mama vėrtet tė degdisur dhe kėto kanė qenė jetė shumė tė dhimbshme. Jeta ime ka qenė njė jetė shumė e mirė nė raport me gjithė kėto histori tė dhimbshme, por gjithnjė ka qenė njė frikė, si tė thuash, rusishtja ishte njė mollė e ndaluar pėr mua, por nė tė njėjtėn kohė edhe nuk kisha mundėsi qė tė isha nė pararojė tė fėmijėve tė tjerė, pasi e kisha gjithnjė nga mbrapa njė gjė tė pamoralshme pėr momentin, sepse kisha njė mama tė huaj, shprehet Mula.
Kur flet pėr operėn, ajo ėshtė diva e saj, megjithatė nė muzikėn gjermane e quan veten thjesht njė spektatore. Nuk mund tė identifikohem me Wagner, as me Mahler, por mund tė isha identifikuar me Mozartin gjerman, pėrfundon Inva Mula.
No Comment.