BOTASHQIPTAREFORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Roland Trebicka rrėfen sėmundjen: Lufta ime njėvjeēare pėr t’u rikthyer nė jetė!

LePuRuShJa
    LePuRuShJa
    ♫ Stafi Administrues ♫
    ♫ Stafi Administrues ♫

<b>Shteti</b> Shteti : Europė
    <b>Gjinia</b> Gjinia : Female
    <b>Antarėsimi</b> Antarėsimi : 11/09/2007
    <b>Nr i postimeve</b> Nr i postimeve : 122965
    <b>Pikėt</b> Pikėt : 260987
    <b>Votat</b> Votat : 311
    <b>Titulli Preferuar</b> Titulli Preferuar : E pėrse mos tė tė Dua?! - Kur diēka e vogėl nga Ti, sjell Ndjenja tė pafundme tek Unė!

09052012

Buzqeshje Roland Trebicka rrėfen sėmundjen: Lufta ime njėvjeēare pėr t’u rikthyer nė jetė!

Mesazh nga LePuRuShJa

as mė shumė se njė viti mungesė, rrėfehet aktori. Nga zbulimi i sėmundjes, te kurimi nė Paris e shpresa pėr t’u kthyer nė skenė nė shtator. Ēdo ditė ora 10-10 e pak e gjen nė Teatrin Kombėtar. U bėnė vite qė e ndjek kėtė ritual e tani, pas njė viti mungese, ka nisur t’i rikthehet sėrish. Kafen e pi te njė bar aty pėrbri teatrit, ku gjen zakonisht punonjėsit e TK-sė, tė Galerisė Kombėtare tė Arteve apo edhe Ministrisė sė Brendshme. E ndajnė vetėm pak metra, por gjatė kėsaj distance tė shkurtėr janė tė shumtė njerėzit qė e ndalojnė, e pyesin. Kjo ndoshta ėshtė pjesa mė e vėshtirė. Tė dyja palėt nuk dinė si tė sillen. Por ka nga ata qė janė tė papėrmbajtur. E puthin dy herė, katėr herė… “Njerėzit tė duan, tė duan!”, i thotė njė koleg i tij, qė gati i ngatėrrohen fjalėt kur takon aktorin. Por ai ka tė drejtė. Njerėzit e duan Roland Trebickėn dhe nė momentet e tij mė tė vėshtira, kur duhej tė luftonte pėr jetėn, dashuria qė ata mund t’i jepnin nė kėmbim, ishte mė e pakta. Ia kanė borxh aktorit gjithė ato buzėqeshje qė u ka falur dhe energjinė pozitive qė pėrēonte pėrmes ēdo roli. Roland Trebicka nuk do kishte dashur tė fliste kurrė pėr vdekjen, por tė flasėsh pėr sėmundjen qenka edhe mė e vėshtirė. Por qenka pjesė e jetės, ndonjėherė duhet tė bashkėjetosh me tė dhe duhet tė jesh i guximshėm ta mposhtėsh.

Kur mė shumė se njė vit mė parė filloi tė qarkullonte lajmi se Roland Trebicka ishte i sėmurė rėndė, shumė nuk e besuan dhe e morėn pėr njė nga shakatė e shumta tė aktorit. Por ishte e vėrtetė, aktorit i ishte zbuluar njė masė tumorale nė mushkėri, pėr kurimin e sė cilės fluturoi me urgjencė nė Francė. Aq i papritur sa edhe tė afėrmve e publikut, i erdhi kjo sėmundje edhe vetė aktorit.

I papėrgatitur pėr sėmundjen

“Mė besoni, unė jam njė njeri qė nuk e kam njohur kurrė sėmundjen. Mė kujtohet kam marrė vetėm 9 ditė raport, kur isha 23 vjeē dhe po luaja nė pjesėn “Shtėpia nė bulevard”. Teksa po trukohesha, pashė se isha mbushur me njolla tė kuqe dhe kisha ethe. Mė kishte zėnė fruthi. Dhe prej asaj kohe unė nuk mbaj mend tė kem marrė mė raport. Nuk kishim nisur ende me shfaqjen “Tabloja absurde”, kur nisa tė ndihesha jo fort mirė. Njė ditė kur u ktheva nė shtėpi, ndjeva ethe dhe kisha kollė. Mendova tė lė duhanin. Kisha tentuar kaq herė dhe thashė, pėrse tė mos e lė tani. Kam pirė kaq shumė duhan! Po puna jonė e tillė ėshtė, sidomos nė proces tavoline, kur je nėn tension, kur je nė kėrkim tė vazhdueshėm… Por ishte njė gjendje qė nuk mė pėlqente dhe vendosa tė vizitohem. Duke qenė qė nuk jam kuruar kurrė, as e dija se ku tė drejtohesha dhe me njė mikun tim tė teatrit shkuam nė dispanseri. Mė thanė se ishte diēka e vjetėr, jo shqetėsuese dhe mora disa mjekime. Ndėrkohė nisėm “Tablonė absurde” tė Ferdiand Hysit, madje do tė shkonim nė Indi. Ishte udhėtim i gjatė dhe i lodhshėm. Kur u ktheva, u drejtova tek njė mjek tjetėr qė qėlloi njė shok fėmijėrie. E kuptova menjėherė se ē’kisha sa pashė fytyrat e tyre. Ai u trondit shumė, po ashtu infermieret pėrreth. Sado qė u munduan ta fshihnin, ishte e pamundur. Nuk mė duhej tė prisja biopsinė”, tregon aktori. U tha familjarėve dhe dukej se nė kėtė mes mė i forti ishte ai. “E mora si diēka qė mė ndodhi dhe qė duhej tė pėrballesha me tė. Ime bijė qė ka vite qė jeton nė Francė, kishte rregulluar gjithēka dhe tė nesėrmen preva biletėn e u nisa pėr atje”.

Francė-Shqipėri

Kaloi 2 muaj nė Paris. Nuk mendoi se do tė qėndronte aq shumė. “Shkova tė bėja njė vizitė dhe tė merrja ndonjė kurė, por jo tė operohesha”, tregon Roland Trebicka. Por ja qė ashtu si me “mashtrim” e futėn nė sallė tė operacionit. Filli diku i humbi njė ditė pas operacionit tė parė. Teksa priste mikun e tij tė vjetėr Dhimitėr Pecanin, i ndodh njė komplikacion dhe kur zgjohet pas ditėsh nė koma artificiale dhe narkoze, nuk e kuptonte se pėrse ndodhej sėrish nė Francė. Nėn njė kurim intensiv, nėn vėzhgimin e njėrit prej mjekėve mė tė mirė tė fushės, kaluan dy muaj. “Ishte e pamundur. U mėrzita. Nuk mund tė qėndroja mė atje, edhe pse mjekėt donin tė mė mbanin. Pėr mua kujdesej ime bijė dhe ime shoqe, por pėr shkak tė distancės sė madhe nga spitali, e kishin tė pamundur tė vinin disa herė gjatė ditės. Kėrkova tė kthehesha. Doja tė flisja me njerėz, nuk mund tė qėndroja mė aty, pavarėsisht se kujdesi ishte shumė i mirė. Deri nė avion mė ka shoqėruar ambasadori ynė nė Francė Ylljet Aliēkaj, i cili ėshtė treguar i jashtėzakonshėm. U ktheva dhe gjeta atė qė mė mungonte. Shtėpia ishte gjithnjė plot me njerėz, aq sa nuk i nxinin dyert. Por edhe gjatė kohės qė isha atje, ishin pa fund mesazhet dhe telefonatat, aq sa ime bijė atje, por edhe kjo kėtu, nuk i pėrballonin dot. Por kėtu gjeta atė qė prisja”, thotė aktori.

Rolet e humbura dhe kthimi

Qė prej diagnostikimit tė sėmundjes e deri mė sot, kanė kaluar muaj shumė tė vėshtirė. Operacione, kurime, 12 seanca kimioterapi… Tashmė ndihet mė mirė. Ka filluar tė dalė, tė vijė nė Teatėr, ku kalon disa orė. Mjekėt e kanė rekomanduar qė tė lėvizė. Kėtė do edhe ai. E nėse gjithēka ecėn mbarė, nė shtator ai do tė jetė i gatshėm t’u hyjė projekteve tė reja. Peng e ka qė gjatė kėsaj periudhe iu desh tė refuzonte disa propozime tė rėndėsishme, bashkėpunime me Teatrin e Durrėsit, me regjisoren Driada Dervishi, me Teatrin e Korēės, me regjisorin Gėzim Kame, por mbi tė gjitha njė rol qė kishte kohė qė e mbante nė duar. Bėhet fjalė pėr “Doktor Shusterin”, qė gati 3 vjet mė parė dėshironte ta ngjiste nė skenė regjisori Alfred Trebicka, por pa arritur. Kur Spiro Duni nisi punėn pėr “Doktor Shusterin”, ia dha atij mė parė rolin. “Do tė tė jap njė pjesė qė do tė tė pėlqejė shumė, mė tha Spiro. E pashė dhe i them, ndėrsa unė do tė tė jap njė pjesė qė do tė tė pėlqejė edhe mė shumė dhe i tregova pjesėn qė e kisha nė shtėpi. Por nuk munda. Kur mėsova qė rolin do ta luante Robert Ndrenika, u gėzova pa masė. Kthimi i tij pas 5 vjetėsh ishte njė lajm shumė i mirė. Nuk kam mundur ta shoh, por e kam marrė nė telefon dhe e kam uruar. Shpresoj tė kem sėrish mundėsi tė ngjitem nė skenė”, thotė aktori. “Po mė afron mosha e pensionit dhe mund tė dal edhe nė pension, por me energjitė qė kisha, mendoja se do tė vazhdoja edhe mė tej. Dua tė largohem me dinjitet nga skena. E kam mėsuar nga mė tė vjetrit e kėtij teatri se skena ėshtė e shenjtė. Dhe ėshtė vėrtetė e tillė, jo kushdo mund tė ngjitet nė tė. Ndaj dhe unė doja tė bėja njė largim si duhet nga skena”, thotė Trebicka, i cili do kishte dashur shumė tė fliste pėr projektet e reja dhe jo pėr tema tė trishta, qė ndoshta trishtojnė edhe lexuesin.

Mbėshtetja nga shteti

Kurimi nė Francė e ndjekja mė tej e kurave nė Shqipėri nuk ishte e thjeshtė pėr t’u pėrballuar. Me sinqeritet aktori Roland Trebicka thotė se nuk do ta kishte arritur kurrė, nėse nuk do tė kishte pasur edhe mbėshtetjen financiare nga ana e qeverisė shqiptare. “Jam ndier i privilegjuar, pasi kanė bėrė pėr mua atė qė nuk e kanė bėrė pėr artistė tė tjerė tė mėdhenj”, thotė Trebicka, teksa shton se ēdo ditė pėr shėndetin e tij interesohej njė kėshilltare e Kryeministrit. “Jam prekur shumė, kur nė Francė mė vjen njė buqetė e madhe me lule nga ish-ministri i Turizmit, Kulturės, Rinisė dhe Sporteve, Ferdinand Xhaferi. Njė gjest i vogėl, por shumė domethėnės”, thotė ai. Njė vit mė parė, me propozimin e Ministrisė sė Shėndetėsisė, Kėshilli i Ministrave miratoi njė shtesė fondi nė buxhetin e kėsaj Ministrie, nė masėn 4,7 milionė lekė, pėr pėrballimin e shpenzimeve pėr kurimin e aktorit nė Francė. Aktori e di fare mirė se kush ka ndėrhyrė pėr tė, por qė nuk ia kanė kujtuar kurrė, ndaj dhe u ėshtė mirėnjohės. Ashtu siē u ėshtė mirėnjohės tė gjithė atyre mjekėve dhe infermierėve qė u kujdesėn dhe vazhdojnė tė kujdesen pėr shėndetin e tij.

40 vite karrierė

Roland Trebicka lindi nė Korēė, nė vitin 1947. Karriera e tij si aktor fillon me rolin e Kostės, nė filmin “Debatik”, mė 1961-shin. Ndoshta qė kėtu e ardhmja e tij ishte vendosur. Humori spontan, i cili i buron dhe nė momentet mė tė vėshtira u shqua qysh nė nė kohėn e shėrbimit ushtarak, ku shėrbeu si aktor nė Estradėn profesioniste tė SHQUP (Shtėpia Qendrore e Ushtrisė Popullore), e njohur si “Estrada e Ushtarit”. Vitet nė kėtė trupė profesioniste ishin pėr Trebickėn stazhi i nevojshėm qė i hapi mė pas rrugėn drejt Teatrit Popullor, sot Teatri Kombėtar. U bė anėtar i trupės sė Teatrit Kombėtar mė 1971-shin dhe punoi aty deri nė vitin 1999. Pas njė pėrvoje trevjeēare me kompaninė “Publimedia”, u kthye nė Teatrin Kombėtar. Shumė e identifikojnė me rolin e Jovan Bregut nė komedinė “Pallati 176”, por rolet e Trebickės nė teatėr janė tė shumta. Nė 40 vite karrierė ka realizuar njė mori rolesh si atė tė Xhenarinos te “Magjia e madhe”, Zganarelit te “Don Zhuani”, Hlestakovit te “Inspektori” (“Revizori”), pėr tė ardhur mė afėr nė kohė me pjesė si “Si e mposhta Musolinin”, “Pleshti nė vesh”, “Magjia e verės sė kuqe”, “Berberi i Seviljes”, “Dadot”, etj. Nė vitin 2002, pėr rolin e Rojės te “Mbreti po vdes”, Trebicka ishte kandidat pėr ēmimin “Aktori mė i mirė mbėshtetės” nė Festivalin Ndėrkombėtar tė Teatrit Eksperimental nė Kajro. Ka luajtur edhe nė disa filma, ndėr tė cilėt vlen tė pėrmenden “Ėndėrr pėr njė karrige” dhe “Koncert nė vitin 1936”. Ėshtė nderuar me titullin “Artist i merituar” /Panorama/
    Share this post on: reddit

No Comment.

Ora ėshtė 15/11/2024, 13:55