Tė jetuarit vetėm nė Tiranė dhe eksperienca nė jurinė e X Factor. Tundimi pėr ta lėnė Prishtinėn, karriera artistike nė Shqipėri dhe dashuria qė po shijon prej disa muajsh. Vesa Luma zbulon Tiranėn e saj. Nuk i ka mė shumė se gjashtė muaj qė jeton kėtu, por i njeh ēdo cep dhe rrugicė Tiranės. Ka makinėn e saj dhe ia ka marrė dorėn trafikut dhe surprizave tė shumta qė ofron. Nė pallatin ku jeton e njohin tė gjithė dhe sidomos fqinjėt i ka shumė tė mirė. I pėlqen qyteti, shoqėria, bashkėpunėtorėt e mbi tė gjitha tė rinjtė qė konkurojnė nė X Factor Albania, ata pėr tė cilėt ėshtė kėtu. Kėta muaj kanė qenė tė mjaftueshėm qė Vesa Luma tė ndihet si qytetare e Tiranės.
Nėse nė fillim u dyzua pėr pjesėmarrjen nė spektakėl e sidomos pėr largimin nga shtėpia, nga punėt qė kishte nė Prishtinė, koncertet dhe e pėrditshmja e saj atje, tani nuk e mendon dy herė kur thotė se nuk do tė jetė ēudi sikur tė mos largohet edhe kur X Factor tė shėnojė puntatėn e fundit. Tirana ėshtė e bukur, ka jetė kulturore dhe asaj i pėlqen. Ka edhe diēka tjetėr pėr kėngėtaren bukuroshe nga Prishtina, atė mbasė mė tė rėndėsishėm: njė histori dashurie qė e bėn ti shkėlqejnė sytė kur tregon. Jo detajet e njohjes, dhe, ende jo, as emrin e shpirtit tė saj binjak. Kėto do ti rrėfejė kur ta gjykojė se ėshtė koha e duhur. Ama dėshiron shumė ta ndajė me tė gjithė lumturinė qė ndjen kur thotė: po jam e dashuruar!
Kėto muaj qė ėshtė vendosur kėtu, nuk i ka ndodhur shpesh ta ketė kohėn e lirė me bollėk, aq sa ta eksplorojė siē duhet lokalet nė modė tė kryeqytetit. Rituali i zakonshėm i saj ėshtė rruga shtėpi-studio, nė ish-Kinostudio, dhe ndonjė mbasdite e qetė nė ndonjė bar tė preferuar. Por edhe kaq i ka mjaftuar. Nuk ka bėrė shpesh jetė nate dhe nuk ka pishmane, sepse nuk i pėlqen. Gjithashtu pėrveē kėngės sė re qė ka lanēuar ca javė tė shkuara, njė bashkėpunim me Big Bastėn i pėrfunduar ende pa filluar spektakli, nuk ka punuar me diēka tė re pėr ēėshtje kohe. Por jam e mbushur me energji tė reja, ndihem e freskėt dhe gati pėr projekte tė bukura. Ata tė rinj kanė qenė njė frymėzim i jashtėzakonshėm, thotė ajo. Ndihet e pėrfshirė nė ēdo hap qė ata hedhin nė skenė, pavarėsisht se fillimet nuk i ka pasur edhe aq tė lehta. Sidomos kur ishte faza e seleksionimeve tė para dhe kur ishte Vesa ajo qė duhej tė zgjidhte mes tyre. Nuk e ka marrė veten nga kjo torturė deri vonė, kur spektakli kishte hyrė nė fazėn e fundit, atė televizive, dhe vetėm tani ka arritur ta mbledhė veten siē duhet. Pasi u ka shpjeguar disa herė me radhė se ēmimi i parė nuk duhet tė jetė qėllim nė vetvete, sepse njė kėngėtar i mirė mund tė bėhesh edhe pa dalė i parė nė atė talent shoė, dhe mbi tė gjitha pasi ėshtė bindur se i ka ndihmuar tė gjithė me ēdo mundėsi tė saj. Kėtė betohet se do ta bėjė edhe mė vonė.
Kėshtu tregon Vesa Luma nė kėto ditė, kur pėrveē X Factor-it duhet tė pėrgatitet edhe pėr njė udhėtim tjetėr drejt Prishtinės. Ėshtė e ftuar nderi nė Videofest, ku do tė kėndojė njė kėngė patriotike nė versionin rock, nė nderim tė 100 vjetorit tė shtetit shqiptar. Ėshtė gjithashtu e nominuar edhe nė disa kategori, por kjo nuk duket tė jetė mė e rėndėsishmja pėr tė. E ka provuar para disa vitesh tė fitonte ēmimin e madh tė Videofest. I ka ndjerė lezetin edhe shpėrblimit qė fitoi prej kėtij ēmimi pas kėnaqėsisė qė mori duke i dhėnė tė gjitha ēkishte fituar pėr bamirėsi: edhe paratė (10 mijė euro), edhe bursėn (qė ia dhuroi njė vajze nga Mitrovica). Prandaj pjesėmarrja e kėsaj here ėshtė vetėm sa pėr tė shijuar skenėn si e ftuar nderi nė njė aktivitet qė ėshtė mbase mė i madhi nė Kosovė dhe kaq. Pėr planet e sė ardhmes duhet tė presė edhe dy javė sa tė pėrfundojė spektakli dhe mė pas tė mbyllet nė njė studio muzikore. Kėtu nė Tiranė.
U bėnė vite tashmė qė shkoj e vij nė Tiranė, por kėto muaj kanė qenė shumė ndryshe. Nuk fillim ishte e vėshtirė, si pėr kėdo tjetėr qė transferohet kėtu. Mė ka ndodhur tė ngatėrroj edhe rrugėt e tė ndalem e tė pyes kalimtarėt. Por vetėm nė fillim ama, sepse tani njoh ēdo cep tė qytetit. Jetoj nė njė bllok banimi shumė tė mirė dhe kam fqinj tė mrekullueshėm. E thotė kėtė tani, por gjashtė muaj tė shkuar kur producentėt e X Factor i bėnė zyrtarisht ftesėn pėr tė qenė njė nga anėtarėt e jurisė nuk tha po! me tė parėn.Nuk e dija a isha nė gjendje ta merrja njė pėrgjegjėsi tė tillė, thotė Vesa. Pastaj punėt e mia janė tė pėrqendruara nė Kosovė dhe sidomos mė dukej e vėshtirė ndarja nga familja, tė jetuarit kėtu vetėm. U dyzova, me pak fjalė. Pėr mė tepėr qė bėhej fjalė pėr njė talent show dhe Vesa e di mirė se ēfarė emocionesh provon nė skena tė tilla. Ka konkuruar vetė nė njė tė tillė, nė Ethet e sė premtes, dhe pozicioni i ndryshėm qė i propozohej tani i dukej i vėshtirė. Dhe i tillė do tė ishte deri vonė pėr kėngėtaren me zėrin e bukur. E kam ndjerė kėtė kur u vendosėm nė vilat e jurisė dhe nga tetė konkurentė duhet tė zgjidhja vetėm katėr. Ka qenė shumė e vėshtirė, por i mblodha tė gjitha forcat dhe ua komunikova vendimin. Pėr ēudinė time qanė tė gjithė. Kisha menduar se meqė bėhej fjalė pėr kategorinė mbi 24 vjeē do tė dinin ta pėrballonin, por jo, tė gjithė u pėrlotėn. Ato momente Vesa arriti ti mbante lotėt pėr vete, por pak ditė mė vonė, ndėrsa i kishte ftuar tė gjithė pėr tė pirė diēka, nuk duroi dot mė. Njėri prej tyre mė tha se e kishte parandjerė skualifikimin. Mė tregoi njė ėndėrr: me kishte parė mua duke e shtyrė nga njė lartėsi. U preka aq shumė sa kur u ktheva nė hotel qava gjithė natėn. Nuk mė qetėsonte dot askush, as familjarėt e mi. Kam filluar ta marr veten vetėm pas javės sė dytė tė spektaklit, ndėrsa tani ėshtė mė ndryshe. Tek e fundit ėshtė njė spektakėl, njė garė, dhe e sigurta ėshtė qė tė gjithė ata janė tė rinj shumė tė talentuar. Janė njė prurje e re, shumė e nevojshme pėr muzikėn shqiptare. Pėrfshirja nė fillimet e karrierės sė tė cilėve, si pa kuptuar, i ka marrė Vesės ēdo minutė tė kėtyre gjashtė muajve. Tė jesh nė X Factor do tė thotė tė lėsh ēdo gjė tjetėr dhe tė impenjohesh vetėm me tė. Me pak fjalė krejt ndryshe nga sa e kishte paramenduar kur morin rrugėn pėr nė Tiranė. Atėherė kėtė e pa si njė shkėputje tė nevojshme nga puna. Mendonte se do tė arrinte ta menaxhonte kohėn pa lėnė pas dore asgjė. Ndoshta kjo do tė ishte njė periudhė pushimi qė veēse do ti bėnte mirė. Por ndodhi krejt e kundėrta. Jo vetėm qė nuk jam marrė me asgjė tjetėr, me pėrjashtim tė disa koncerteve qė e kisha tė pamundur ti anulloja, por nuk kam pasur kohė as pėr veten. Ēdo ditė ka ngarkesė dhe impenjimi ėshtė maksimal. Si pėrfundim shumė ekskluzivitete ja kam lėnė stinės sė verės.
Ēka do tė thotė se pas X Factor-it nuk planifikon asnjė ditė pushimi. Nė studio e pret njė kėngė e re, njė tjetėr bashkėpunim me Big Bastėn, i cili ka shkruar tekstin dhe muzikėn e njė kėngė ritmike tamam pėr perudhė vere, tė orkestruar nga Florent Boshnjaku, klipi i sė cilės do tė realizohet sapo Vesa tė jetė gati. Do tė jem shumė mė e freskėt nga ējanė mėsuar tė mė shohin njerėzit nė kėtė klip. Jam e ngarkuar me energji pozitive prej atyre tė rinjve me tė cilėt kam punuar gjatė kėtyre muajve. Jam e lumtur qė po mbyllet me sukses sepse kam pasur mundėsinė tė ndihmoj talente tė reja. Kjo gjė ka bėrė efekt edhe tek unė prandaj mezi pres tė filloj punėn. Nė fund tė vitit planifikon edhe njė klip tjetėr pėr ta mbyllur 2012 me tre klipe tė realizuar gjithėsej, pa pėrmendur edhe pėrmbledhjen nė njė CD tė tė gjitha kėngėve hit qė ka kėnduar deri mė sot, sigurisht pėrfshirė edhe ato qė e kanė mbajtur gjatė nė majė tė klasifikimeve dhe klikimeve nė internet: Jemi dhe sjemi, Amanet, Luaj, Edhe pėr mua do tė ketė zemėr etj.
Njė punė e nisur nė fakt kohė mė parė dhe e ndėrprerė vetėm pėr shkak tė angazhimit nė jurinė e X Factor. Ky ėshtė njė prej atyre projekteve qė ka lėnė ende tė papėrfunduar nė Prishtinė, pėr tė cilin do ti duhet ta ndėrmarrė edhe disa here tė tjera atė udhėtim. Sepse gjasat janė qė edhe kur spektakli tė pėrfundojė, Vesa ta mbajė shtėpinė me qera qė ka diku pėrgjatė rrugės sė Kavajės, e pse jo tė vendoset pėrfundimisht nė Tiranė. E kam shijuar shumė tė jetuarit vetėm gjatė kėtyre muajve. Kjo ishte hera e parė qė largohesha nga familja, por edhe kur X Factor tė pėrfundojė nuk mendoj tė shkėputem nga Tirana. Do tė jetoj sėrish mes dy qyteteve dhe meqė Shqipėria ka mė shumė aktivitete se nė Kosovė dhe mbi tė gjitha meqė u lidha kaq shumė me kėtė vend mundet tė qėndroj edhe kėtu, shton duke qeshur. Pėr mė tepėr qė sado qė nuk pranon tė japė detaje nuk do tė jetė aspak pėr tu ēuditur sikur lajme tė reja tė rėndėsishme tė dėgjojmė tė vijnė sė shpejti edhe nga jeta e saj private. Tirana i ka prirė pėr mbarė edhe kėtu. Ėshtė njohur me dikė gjatė kėtyre muajve, njė personazh i njohur nga bota e artit, qė duket se ia ka rrėmbyer zemrėn bukuroshes nga Prishtina. Ndėrsa tregon Vesės i shkėlqejnė sytė, zėri qė dridhet ia tradhėton emocionet papritur, por megjithatė ende nuk ndihet gati ta bėjė publike tė gjithėn.
Bėrja publike e jetės dashurore ėshtė si njė thikė me dy presa, thotė ajo. Ke dėshirė ta ndash me tė gjithė lumturinė tėnde duke i thėnė kėshtu edhe partnerit se sa shumė e do, por nga ana tjetėr ndodhin edhe zhgėnjime. Kėshtu qė edhe unė do ta ndaj me tė gjithė lumturinė qė ndjej vetėm kur tė jem 100 pėrqind e sigurtė. Me shpirtin e saj binjak Vesa ndihet e tillė, dhe thellė-thellė, thotė se dėshiron shumė ti ndajė edhe me publikun e saj ndjesitė e ėmbla qė po pėrjeton. Por do akoma edhe pak kohė. Veēse mund tju them se po jetoj momente shumė tė lumtura. Jam e dashuruar. Djemtė e Tiranės janė shumė tė kujdesshėm, tė vėmendshėm, tė dashur. Gjithēka qė Vesa ka gjetur tek i dashuri i saj, pėrshkrimi i tė cilit bėn ti shkėlqejnė sytė. Ēka tanimė e bėn plotėsisht tė kuptueshėm vendimin e saj pėr ta menduar tė ardhmen kėtu nė Tiranė. Jo vetėm prej qytetit qė e pėlqen apo jetės artistike. Kėtu Vesa ka gjetur shumė mė tepėr. Revista Klan
No Comment.