Flet Presidenti i Nderit tė Festivalit tė 13 tė filmit shqiptar, Artisti i Popullit Robert Ndrenika.
Tė nderuar Zotėrinj Ministra! Tė nderuar Shkėlqesi dhe punonjės tė ambasadave tė huaja nė Tiranė! Tė nderuar kineastė, aktorė, aktore dhe ju dashamirės tė skenės sė ekranit. Kam nderin qė tė prezantoj Festivalin e 13-tė tė filmit shqiptar me rastin e 100 Vjetorit tė Pavarėsisė si President Nderi. Kėto ishin fjalėt e pėrshėndetjes sė artistit tė Madh Robert Ndrenika, drejtuar auditorit tė mbledhur nė kinema Millenium me rastin e ēeljes sė Festivalit tė 13-rė rė filmit Shqiptar i cili hapi siparin mė datė 3 nėntor me filmin artistik Nėntori i dytė.
Si u ndjetė kur ju propozuan titullin President Nderi i festivalit tė 13-tė?
E kam pranuar kėtė titull honorifik me kėnaqėsi, jo vetėm sepse kam lidhur jetėn time me skenėn dhe ekranin por edhe sepse ky festival qė po fillojmė ėshtė vazhdim i shumė festivaleve qė janė bėrė mė parė, i shumė e shumė artistėve tė skenės dhe tė ekranit, disa prej tė cilėve nuk jetojnė sot. Ky festival na kujton mbresat e paharrueshme nga regjisorėt dhe aktorėt tanė mė tė mirė, na hap rrugėn pėr tė vazhduar mė tej me brezat e rinj. Kinematografia ėshtė njė art i madh kolektiv ku secili luan rolin e tij qoftė si aktor, regjisor, kameraman apo montazhier.
Ēfarė krijon bota e filmit?
Nė film tė gjithė janė tė pėrkushtuar pėr krijimin e njė bote tė re tė krijuar artistikisht qė e bėn spektatorin tė ėndėrrojė, tė shpresojė, tė entuziazmohet, tė mėsojė. Ky art ėshtė shumė masiv, dhe ka pushtuar gjithė mendjen dhe imagjinatėn e njerėzve
Me dy fjalė ēfarė pėrmbledh brenda njė film kryesisht ai artistik?
Modeli jetės sonė, gėzimet, hallet emocionet, konfliktet personazhet, fisnikėria, tradhtia, pabesia, burrėria dhe triumfi i tė mirės; ja ēfarė ėshtė ky art i madh. Tė gjithė e duan filmin, por janė tė shumtė edhe ata qė duan ta krijojnė atė. Ka ardhur koha qe ti kthejmė sytė mė shumė, duhet ndihmuar mė shumė, duhen ndihmuar artistėt e kinemasė.
Dhe si mund tė realizohet kjo?
Duhet tė ndėrtojmė rrugėt tona shpirtėrore. Ka ardhur koha qė tė diskutojmė rnė shumė pėr personalitetin, komunikimin, humanizmin, pėr zakonet tona t bukura.
Ēfarė urimi do tju japėsh pjesėmarrėsve?
Ju faleminderit tė gjithėve pėr pjesėmarrjen dhe uroj qė tė vlerėsohen akoma mė shumė njerėzit e skenės dhe ekranit. I uroj suksese organizatorėve dhe tė gjithė atyre qė ndihmuan qė tė realizohet kjo ngjarje e rėndėsishme pėr kinematografinė tonė nė muajin e bukur tė 100 Vjetorit tė Pavarėsisė.
Ky Festival u hap me filmin Nėntori i dytė i pėrpunuar. Si do ta komentonit?
Filmi Nėntori i dytė ėshtė nja nga filmat nė tė bukur tė Kinostudios tonė. Ky ėshtė mendimi im. Qė nga regjisori, dy skenaristėt, montazhierėt, operatorėt e zėrit, grimi, prapavija tė gjithė aktorėt sikur i janė ngjitur atij filmi. Mbi tė gjitha Sandėr Prosi duket binjak i Ismail Qemalit. Ripunimi qė i ėshtė bėrė filmit e ka rritur shumė cilėsinė. Ishte nė nderin e kėtij Festivali qė siparin ta ngrinte me kėtė film kaq domethėnės?
Gazeta Telegraf