BOTASHQIPTAREFORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Arsim Spahiu, Gabimi i Eqrem Ēabejit pėr prejardhjen e gjuhės shqipe!

LePuRuShJa
    LePuRuShJa
    ♫ Stafi Administrues ♫
    ♫ Stafi Administrues ♫

<b>Shteti</b> Shteti : Europė
    <b>Gjinia</b> Gjinia : Female
    <b>Antarėsimi</b> Antarėsimi : 11/09/2007
    <b>Nr i postimeve</b> Nr i postimeve : 122965
    <b>Pikėt</b> Pikėt : 260987
    <b>Votat</b> Votat : 311
    <b>Titulli Preferuar</b> Titulli Preferuar : E pėrse mos tė tė Dua?! - Kur diēka e vogėl nga Ti, sjell Ndjenja tė pafundme tek Unė!

Buzqeshje Arsim Spahiu, Gabimi i Eqrem Ēabejit pėr prejardhjen e gjuhės shqipe!

Mesazh nga LePuRuShJa 11/9/2013, 09:56

Arsim Spahiu, Gabimi i Eqrem Ēabejit pėr prejardhjen e gjuhės shqipe! A680842c-08dc-4dd0-9d58-ff3d293ba78f---0-

Nė njė bisedė me Arsim Spahiun, doktor nė histori i Universitetit tė Franche-Compté-sė (Francė), mėsojmė tė dhėna tė reja historike pėr pellazgėt dhe ilirėt e parė.

Duke iu referuar studimeve mė tė fundit tė bėra nė Francė, Spahiu del nė konkluzionin se pellazgėt dhe ilirėt e parė, para se tė arrinin grekėt nė Ballkan, kanė marrė rrugėn e shtegtimit nga Evropa Qendrore deri nė Mesdhe. I vjen keq qė e gjithė kjo histori mijėvjeēare “iu ėshtė atribuuar grekėve nga autorė modernė grekė dhe jo grekė”. Ndaj nė disa ēėshtje fajėson pėr kėtė edhe gjuhėtarin e shquar Eqrem Ēabejin qė “nuk i ka hapur rrugė” studimit tė pellazgjishtes.

Arsim, ju jeni pjesė e fisit Spahiu. Mund tė na flisni pak pėr kėtė fis tė madh, mjaft tė dėgjuar nė Shqipėrinė e Veriut?

-Tė parėt e mi, Spahijtė e Kolesjanit (Lumė) janė dalluar nė luftėrat kundėr turqve dhe serbėve. Kullat tona janė djegur katėr herė nga turqit e nga serbėt dhe njė herė nga zogistėt. Baba Lam, Saih Spahiu (gjyshi im), Xhafer Spahiu, etj., kanė dhėnė kontribut tė vyer edhe nė ēlirimin e Shkupit. Pėrveē kėsaj, tė dhėnė pas arsimit ata kanė kryer shkolla nė vend dhe jashtė. Nė vitin 1911, ata hapėn shkollėn e parė shqipe nė qarkun e Kukėsit, ku mėsues i parė qe Rizah Spahiu…. Enver Spahiu, babai im, i formuar si intelektual nė Perėndim, nuk mund tė pajtohej me regjimin komunist. Ai e kuptonte ndryshe atdheun. Pinjoll i njė familje atdhetare, ai aspironte pėr ribashkimin e tė gjitha tokave irredente shqiptare me atdheun mėmė.

Kush jeni ju, Arsim Spahiu?

-Unė kam hapur sytė pėr herė tė parė nė Prizren, mė 1942. Pasi kreva gjimnazin nė Kukės, nė vitin 1942, mė doli e drejta e studimit nė degėn e fizikės pranė USHT-sė, por nė janar tė vitit 1962 internohemi familjarisht. Atje kemi ngrysur 29 vite tė pafund. Gjatė atyre viteve disa herė na ėshtė krijuar pėrshtypja sikur gjendja politike po zbutej. Pėr kėtė arsye, pėr tė njohur mė mirė vetveten, brenda dy dhjetėvjeēarėve jam paraqitur nė katėr seksione tė pėrkthimeve tė Shtėpisė Botuese “Naim Frashėri” pėr tė bėrė provim. Nė tė katėr seksionet e ndėrmarrjes kam bėrė provim dhe jam pranuar nė vend pėr t’u punėsuar; tė katėr herėt, pasi i kam vėnė nė dijeni ata tė ndėrmarrjes se banoj nė Gradishtė tė Lushnjės,  mė kanė thėnė se do tė mė kėrkonin mė lart, madje Zonja Fatime Afezolli, pasi mori vesh pėrfundimin e pėrkthimit nga shqipja nė italisht, mė premtoi se do tė mė kėrkonin nė Komitetin Qendror, sepse nuk kishin pėrkthyes tė atij niveli.

Tekefundit, nga tė katėr rastet, vetėm pėr njėrin syresh mora vesh diēka pas disa dhjetėvjeēarėsh: kėtu e nja tre vite tė shkuara, Zoti Aristidh Ristani mė thotė nė Paris se kishte shoqėruar drejtorin e Shtėpinė Botuese te sekretari i Komitetit tė Partisė sė Lushnjės pėr tė mė kėrkuar si pėrkthyes tė letėrsisė artistike nga gjuhėt e huaja nė shqip. Po ē’pėrgjigje kishin marrė pa: “I kujt na qenka ai talent? i Enver Spahiut? I ati i tij ka qenė nė shėrbim tė imperialistėve amerikanė, anglezė… Po i riu si quhet? Arsim Spahiu? Edhe ai ka qenė nė shėrbim tė imperialistėve gjermanė, italianė…”. Kjo ishte njė pėrgjigje standarde sigurisht, e regjistruar mė parė: sekretari I, as na kishte parė, as dėgjuar ndonjėherė, as babanė as mua. Kulmi, pėrgjigjet  e Shtėpisė Botuese “Naim Frashėri” unė i kam marrė nė Degėn e Punėve tė Brendshme. Tė katėr pėrgjigjet dalin nė njė qafė: “kur tė zbardhet mjekra e tė tė zbresė deri nė brez merru me pėrkthime; tani je i ri.

Tė parėt tuaj janė tė  njohur pėr besė e burrėri; ne e dimė se, po tė hedhėsh firmėn kėtu, nuk na e dredh. Kėto vite qė ke para, mund t’i kalosh jashtė shtetit”. Unė kisha parashikuar me kohė se do tė mė vinin para kėsaj alternative, ndaj pėrgjigjen s’e vonova: “Unė di tė bėj vetėm pėrkthime dhe kanale. Unė kam dhe njė problem mjekėsor: ēfarė them ditėn, e pėrsėris me zė edhe natėn”. Me kaq, m’u hoqėn qafet, por mė lanė qė tė mbaroja kanalet e Myzeqesė. E pra, ato kanale u mbaruan kur emigruam. Mė 1991, me ndihmėn e xhaxhait dhe tė djemve tė tij, imigruam nė Francė. Atje, krahas punės sė pėrditshme kreva studimet e larta me korrespondencė nė Universitetin e Franche-Comté-sė. Pastaj mora diplomat e masterit nė histori (maītrise-ėn e DEA-nė) dhe, nė fund, pasi mbrojta tezėn me titull “Pellazgėt dhe ilirėt nė Greqinė e Vjetėr”, arrita gradėn e doktorit nė histori tė Universitetit tė Franche-Comté-sė.

Nga Franca keni botuar nė Shqipėri disa vepra studimore? Pse jeni pėrqendruar pikėrisht me pellazgėt dhe me ilirėt?

- Sė pari, pellazgėt dhe ilirėt e parė qė, para arritjes sė grekėve nė Ballkan, kanė marrė rrugėn e shtegtimit nga Evropa Qendrore deri nė Mesdhe. E gjithė ajo histori mijėvjeēare u ėshtė atribuar grekėve nga autorė modernė grekė dhe jo grekė. E dyta, pellazgėt dhe ilirėt lidhen ngushtė edhe me historinė e lashtė tė Greqisė sė mirėfilltė. Nė ato shekuj tė tėrė, roli i iliro-shqiptarėve nė Greqi ėshtė shumė i madh. E treta, pellazgėt dhe ilirėt paragrekė lidhen me problemet ēame dhe me shqiptarėt e Maqedonisė; ato lidhen ngushtė me mitologjinė dhe fenė pellazgo-ilire, me orakullin e Dodonės, me emrin Maqedoni, me princeshėn “helenofobe” Olimbi, me etnicitetin e Lekės sė Madh dhe tė Mbretit Pirro etj. etj. qė, u janė atribuuar gjithashtu grekėve. Tė gjitha shkrimet e mia kanė njė emėrues tė pėrbashkėt: bashkimin kombėtar shqiptar.

?’mendim keni pėr qėndrimin e Eqerem ?abejt ndaj ēėshtjes pellazgjike?

-Profesor ?abej, ky gjuhėtar i madh, nuk e pėrmend pellazgjishten nė studimet e veta etimologjike. Pėr mė tepėr, ky parashtron se shqipja e sotme vjen nga shqipja e vjetėr, pa identifikuar popullin qė e ka folur atė gjuhė (“shqiptarėt e vjetėr”? Tashmė dihet se ai ėshtė luhatur mes teorive tė pėrkundėrta tė prejardhjes ilire ose trake tė shqipes, ose pėr sintezėn e ilirishtes dhe tė trakishtes, ose pėr mbulimin e shtresės gjuhėsore trakisht me njė shtresė gjuhėsore tė ilirishtes. Pėr mendimin tim, shqipja ėshtė me prejardhje protohistorike; ajo nuk pėrbėn gjuhė tė atyre shekujve nė trajtėn e “shqipes sė vjetėr”. Ndoshta do tė ishte mė mirė sikur Prof. ?abej tė kishte pranuar qoftė dhe konvencionalisht vijimėsinė pellazgjisht-ilirisht-shqip.

Nė kėtė mėnyrė, ky gjuhėtar i madh, shumė i vlerėsuar nga gjuhėtarėt mė tė mėdhenj, nuk do tė largonte interesimin e gjuhėtarėve amerikanė nga pellazgjishtja, ilirishtja dhe shqipja tė marra sė bashku, sepse veē e veē japin pak tė dhėna pėr t’i  renditur ndėr gjuhėt e sotme indo-evropiane, ku gjuhėtarėt amerikanė do tė mund tė bazoheshin pėr tė ndėrtuar indo-evropianishten. Sa herė hap ndonjė volum tė Studimeve etimologjike tė Prof. ?abejt, “sikur tė ishte pėrfunduar!”, them me vete. Unė nuk kam pasur rast ta shoh ose ta dėgjoj ndonjėherė atė shkencėtar tė madh tė shqipes, por ne familjarisht kemi kėnaqėsinė dhe nderin tė kemi pasur mik tė vjetėr vėllanė e tij, Zotin Ferid ?abej, dikur avokat nė Kukės dhe nė Lushnje. Nė kohėn e Zogut, ky zotėri hijerėndė i ka kaluar fundjavat nė shtėpinė tonė nė Kolesjan, tri orė rrugė larg nė kalė, duke lėnė tė kėnaqur dhe tė nderuar tė gjithė pjesėtarėt e tė familjes. Pėrveē kėsaj, ne s’ia harrojmė kurrė kėtij burri fisnik dhe me kurajė civile, qė na ka ardhur shpesh nė ndihmė gjatė viteve tė internimit nė Gradishtė tė Lushnjės.

Gjatė periudhės me liri tė kufizuar nė Gradisht a keni shkruar?

- Po. Herė pas here kam shkruar pamflete e artikuj, qė i kemi djegur dy herė, njė herė babai dhe herėn e fundit unė. Disa prej tyre mė kujtohen, madje kam tentuar tė rishkruaj ndonjėrin syresh,  por jam bindur se nuk ėshtė  e mundur dhe e kam lėnė. Kam shkruar dhe dy romane: “Drenicarėt ose “servėt” e Kosovės” dhe “Varrė nė zemėr”, qė i kam botuar nga Franca, pas vitit 1991, sigurisht.

?’mendim keni pėr Akademinė e Shkencave tė Shqipėrisė?

- Akademia e Shkencave ka nevojė pėr fonde. Pėr historinė p.sh. duhen pa tjetėr botimet e dhjetėvjeēarėve tė fundit tė historianėve mė tė njohur euro-amerikanė. Nė Bibliotekėn Kombėtare tė Parisit, ku shkoj pothuajse ēdo ditė, dėgjohen biseda nė gjuhėt e vendeve ballkanike e pėrreth, por nė shqip jo. Ata bėjnė hulumtime shkencore, ndėrsa ne shqiptarėt jemi tė pėrpirė nė pėrplasjet mes partive politike.

A ka nė Francė njohės tė historisė sė Shqipėrisė?

-Ka, sigurisht, madje ka shumė. Anglo-saksonėt e njohin parėsinė e historianėve tė kėtij vendi, ku ripėrtėritja brodeliane e Shkollės sė Analeve merr nė studim strukturat dhe konjukturat e fshehura nėn sipėrfaqen e ngjarjeve tė kulluara. Por janė disa historianė francezė qė ndjekin teorinė e G. Kossinnas, sipas tė cilit provinca kulturore tė pėrcaktuara saktėsisht pėrputhen nė tė gjitha epokat me tribu dhe popuj tė caktuar. Kjo teori, edhe pse e hedhur poshtė, ėshtė pėrvetėsuar nga shumė arkeologė.

A keni ndonjė zbulim tuajin mbi Shqipėrinė nė Francė, qė dėshironi t’ia jepni lexuesit shqiptar?

-Po. Ne pandehim se Evropa na njeh si popull trim e luftėtar, siē ka shkruar dikur ndonjė historian a udhėtar, qė i ka njohur nga afėr tė parėt tanė. Evropianėt e sotėm, e kam fjalėn pėr intelektualėt, sidomos pėr historianėt me ndonjėrin prej tė cilėve hyj nganjėherė nė bisedė, njohin dhe zėnė nė gojė Nėnė Terezėn, madje e vlerėsojnė shumė. Kryesorja, ajo qė duhej ta vija nė fillim tė pėrgjigjes, francezėt venė re ndryshimin e thellė mes shqiptarėve dhe popujve ballkanikė, qė kufizohen me ta. Ndėrsa grekėt dhe sllavėt e jugut janė tė gjithė nacionalistė tė flaktė, madje shovinistė, shqiptarėt druajnė tė bashkohen si komb! Janė mė tė zgjuar shqiptarėt apo nuk janė formuar ende si komb? Ky fakt i ēudit evropianėt e sotėm dhe mbarė botėn. Thuaju sa tė duash se tė tillė i bėri shqiptarėt diktatura; sa para bėn. Po bėhet njė ēerek shekulli qėkur u pėrmbys ajo. /ikub/

Ora ėshtė 15/11/2024, 04:59